Képzés kereső
Magyar
Angol
Aktualitások
Hírek

Kimagasló sikert értek el a Vízműs diákok az országos tanulmányi versenyen

2018.02.21
Jelenleg az országban három helyen képeznek útépítő- és fenntartó technikusokat ezek közül egyik a Békéscsabai SZC Vásárhelyi tagiskolája, a VÍZMŰ. Ezen a szakon tanuló diákok 2018. január 30-án mérettethették meg magukat Budapesten, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (röviden OSZTV). Iskolánkban idén 6 fő útépítő és fenntartó diák fog végezni, köztük mindeni indult a versenyen és négyen be is jutottak a döntőbe: 1. helyen Bende Kristóf kimagasló teljesítménnyel (92 %), mögötte Péter Máté Ferenc (85 %), Jakó Imre Richárd (61 %) és Nagy Balázs (60 %). Az elődöntőn írásbeli versenytevékenység keretében központi versenyfeladat megoldására került sor, amely a képzési idő teljes anyagát lefedi. A teljesítmény azért is példaértékű, mert a kis létszámú közlekedésépítő versenycsoportot a szervezők több szakmával vonták össze. Együtt versenyeztek az alternatív gépjárműhajtási technikusokkal, az avionikusokkal vagy a hajózási technikusokkal is. A mérce pedig a százalékok és pontszámok összehasonlítása volt.A Vízmű a korábbi években is jelesen szerepelt ezen a versenyen, a 2016/2017., az 1. helyet Rajnavölgyi Gergő, iskolánk tanulója hozhatta el. A 2015/2016. tanévben– Berg Viktor vízműs diák nyerte el az első helyezettnek kijáró díjat.A verseny a diákok számára azért is bír relevanciával, mert technikusi vizsga alól mentességet lehet szerezni bizonyos feltételekkel, többletpontot jelent a felsőoktatási felvételi eljárásban, illetve 1 évig ingyenesen jutnak kollégiumi férőhelyhez továbbtanulásuk esetén, ezenkívül nagy értékű ajándékutalvánnyal lehetnek gazdagabbak.Az idei döntőt 2018. április 4-6. között rendezik meg a Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Tanulóink már megkezdték a döntőre való felkészülést tanáraik segítségével. Reménykedünk a korábbi évekhez hasonló eredményes szereplésben, és harmadjára is kiválóan szerepelhetnek ezzel iskolánk hírnevét öregbítve. Sikeres felkészülést kívánunk!
Országos siker Rendészetis módra

Országos siker Rendészetis módra

2018.02.21
A 2018. évi Énekes István országos ökölvívó ifjúsági emlékverseny lány 64 kg-os győztese a BSZC Nemes tagintézmény rendészeti ágazatában tanuló Szabó Réka. Gratulálunk teljesítményéhez! (Forrás: Nagyszövetség Boxklub és nemzetisport.hu)
Könyvtári délelőtt

Könyvtári délelőtt

2018.02.20
Február 19-én a BSZC Szent - Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiumának 12/G osztálya a Békés Megyei Könyvtárba látogatott. Megtekintették a Kiegyezés – polgárosodás - dualizmus című vándorló molinó kiállítást, mely a korszakban lezajló változásokon vezet végig a gazdasági fejlődésen keresztül a hétköznapokig. Lehetőség nyílt ingyenes beiratkozásra is. 11 órától pedig részt vettek a Magyar Széppróza Napja alkalmából Szilasi László író, József Attila –díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár rendhagyó irodalomóráján, melynek témája Jókai Mór volt. A délelőtt tartalmasan és hasznosan telt, sok új ismerettel gazdagodott az osztály.
Tehetségek a Vízműben

Tehetségek a Vízműben

2018.02.20
A MATEHETSZ felhívásán keresztül iskolánk három tanulója nyert el a 11 hónapra szóló támogatást a 2018-as évben. A 2017-es év során közel 500 fiatal került be a tutorhálozatba, ők 10 hónapon keresztül személyes segítséget kaptak, azon belül 200 fiatal táborokban tölthetett el egy hetet, 391 tutorált ösztöndíjban részesült, és közel 150 diák pedig élményhétvégéken vehetett részt. 2018 februárjától a mi iskolánk tanulói is részesülhetnek a tutorhálozat programjában, név szerint: Szász György, Paksi Benedek és Gyebrovszki Orsi, 9. D osztályos diákjaink, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeikkel és sporttevékenységeik révén élvezhetik a nem mindennapi lehetőséget. Gratulálunk tanulóinknak!
Farsang a Széchenyi kollégiumában

Farsang a Széchenyi kollégiumában

2018.02.20
A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma minden évben megrendezi a farsangi ünnepséget a kollégiumában.A februári farsang mindenki számára nagy vigaszságot, jó szórakozást jelent, szokássá vált, hogy nem csupán jelmezbemutatóra, hanem kis jelenetek, produkciók bemutatására kerül sor.Nem maradt el a farsang jellegzetes étele sem, a fánk.A kollégista diákok ezen az estén a szórakozáson kívül az összeállított farsangi totón számot adtak tudásukról, hogy mennyire sikerült elsajátítaniuk a farsanghoz tartozó ismereteiket.Szládek Katalin JuditDÖK- segítő tanár
Barátod az Internet

Barátod az Internet

2018.02.19
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a Nemzeti Tehetség Program (NTP-TMV-17-0106) támogatásával 2017. november közepén meghirdette a „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” című kreatív műveltségi versenyét. A verseny céljaként a szervezők azt tűzték ki, hogy megmutassák: az informatika és a műveltség mennyire szorosan összefügg, a kettő milyen hatékonyan tudja egymást segíteni. A feladatok összeállításakor alapelv volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen, és tudatosuljon a diákokban, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja egymást. A felhívás a BSZC Kemény tagiskola 11.és a 12. évfolyamos diákjainak szólt, de a szalagavató teendői miatt elsősorban a 11. évfolyamon hirdettem meg a versenyt. A 11.B osztályból 14 fő, a 11.C osztályból 13 fő nevezett a vetélkedőre. A diákoknak az első fordulóban az informatika eszközeivel olyan műveltségi kérdéseket kellett megválaszolni, amelyek gondolkodásra késztették őket. Az első forduló fontos részét képezte a megoldás menetének részletes ismertetése, azaz le kell írniuk, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (pl. könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat. A versenybizottság – döntése alapján a második fordulóba 30 versenyző juthatott. Az első forduló eredményeit, a második fordulóba továbbjutó versenyzők nevét, és a második forduló feladatait 2018. január végén, február elején kapták meg a diákok. Mindezek alapján iskolánk két tanulója - Marik Zsuzsanna 11.B és Varga Dávid 11.C -is tovább jutott a verseny második fordulójába. A második fordulóba bejutott diákoknak három feladatot kell megoldaniuk. A feladatok esszé jellegűek, melyeket e-mailben kell beküldeni. A második forduló alapján a 10 legjobb eredményt elérő versenyző vehet részt a döntőn a Szegedi Tudományegyetemen. Ollárné Tatár Mária BSZC Kemény Gábor Szakgimnáziuma
Szakmai tanulmányi úton a Keri diákjai

Szakmai tanulmányi úton a Keri diákjai

2018.02.19
2018. február 7-én a Keri 12/B vendéglátásszervező és a 12/11 vendéglátó-üzletvezető osztályok tanulói tanulmányi út keretében ellátogattak Budapestre, SIRHA Budapest 2018. Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca Szakkiállítás Hungexpora.A gasztronómia, a szállodaszektor, a vendéglátás, az élelmiszer-kereskedelem, a sütőipar és még sok egyéb kapcsolódó szolgáltatás nemzetközi trendjeibe tekinthettek be a tanulók. A kiállítás megtekintése mellett egy rendezvény, a Bocuse d’Or elődöntő pillanatainak is részesei lehettek a tanulók, hiszen a SIRHA Budapest adott otthont a versenynek. A rengeteg kiállító standjai és termékei között bőséggel lehetett barangolni, tájékozódni és természetesen kóstolni. A legemlékezetesebb élmények között szerepelt - a diákjaink és a tanáraink elmondása szerint - többek között az etióp kávé, a lilakáposztás-tormás fagylalt és a világ legmodernebb vendéglátásban használatos eszközeinek (kávégépek, sütőipari berendezések stb.) megtekintése.A csodálatos gasztronómiai műremekek, a szakma innovatív dolgainak megismerése hasznosan bővítette a diákok és a tanárok szakmai ismeretét.Szervező és kísérő tanáraink voltak: Virágné Rábai Alexandra, Plaukity Zsuzsanna és Rau Tamás
Éremeső Nikinek – keményes diák sikere

Éremeső Nikinek – keményes diák sikere

2018.02.19
A BSZC Kemény Tagiskolájában Breznyik Nikolett 10.B osztályos tanuló 2018. február 9-10-én részt vett a Karlovac Open Kick-Box Európa Kupán, melyet Horvátországban rendeztek. Niki két kategóriában indult ezen a versenyen, melyen igen eredményesen szerepelt. Az alábbi helyezéseket érte el:Point-fighting szabályrendszer, junior korcsoport -50 kg kategóriában bronz érem és kezdők kategóriájában, felnőtt korcsoport -60 kg kategóriában ezüst éremA kiváló eredményről a BEOL is tudósított: Békés megyei kick-box sikerek a Karlovac Openen címmelhttps://www.beol.hu/sport/helyi-sport/bekes-megyei-kick-box-sikerek-karlovac-openen-1180289/Niki szeptemberben részt vett az Európa Bajnokságon, a macedóniai Scopjéban, ahol a legjobb nyolc közé jutott. Így ezért és a horvátországi jó eredmények miatt esélye van 2018 szeptemberében a Kick-Box Világbajnokságra kijutni. Niki a Békéscsabai Lakotelepi SE Kick-Box Debreczeni Team tagja, edzője, Debreczeni Dezső. Gratulálunk Niki! További sikereket kívánunk!
Időszaki kiállítás a Keri Boltmúzeumában

Időszaki kiállítás a Keri Boltmúzeumában

2018.02.16
A Békéscsabai SzC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Boltmúzeumában a farsang jegyében Bagyinka Erzsébet tanárnő készített hangulatos kiállítást.Gratulálunk a munkájához!
A MAGYAR PARASPORT HETÉNEK PROGRAMJAI A KÓS-BAN

A MAGYAR PARASPORT HETÉNEK PROGRAMJAI A KÓS-BAN

2018.02.15
A "Lélekmozgató" programhoz csatlakozva 2018 február 19-23. között különböző előadásokon, bemutatókon és vetélkedőkön vehetnek részt a Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói és dolgozói. Reméljük, mindenki talál köztük számára érdekeset!
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. centrum@bszc.hu 06 66/441-314
Békéscsabai Szakképzési Centrum
5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1.
06 66/441-314