Befektetés a jövőbe

A Határtalanul program keretében Székelyföldön jártak a Vízműs diákok

A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017-ben pályázatot nyújtott be a „Határtalanul” programban való részvételért. Az iskolánk a programon belül a „HAT-17-02 Együttműködés szakképző iskolák között” című kiírásra pályázott.

A Határtalanul! pályázat célja a magyarországi és a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról.

A program felépítése két kirándulást foglalt magába. A magyarországi diákok sepsiszentgyörgyi utazását és az erdélyi diákok Békéscsabára látogatását. Mindkét iskola diákjai a környezet- és vízgazdálkodás szakok tanulói, 11. osztályos fiatalok voltak. A csabaiak ez év április elején, 3-7. között jártak Erdélyben, a sepsiszentgyörgyiek április 24. és 28. között voltak nálunk.

Partneriskolánk a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt, amellyel közösen egy tucat közös programokon vettünk részt a környezetvédelmi szakmai programokon kívül. A békéscsabaiak Székelyföldön meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, a Kárpát-koszorú egyetlen krátertavát, a Szent Anna tavat, Zabolán a „Csipkés tábor” környékén tájékozató táblákra az információs anyagok felhelyezésében segítettek, ezzel hozzájárulva a tábor környéke túraútvonalainak és természeti értékeinek jobb megismeréséhez. Szakmai munkájukban Sepsiszentgyörgyön megvizsgálták és elemezték a város szennyvíztelepének hatását az azzal szomszédos Szemerja patakra nézve. Útközben Petőfi és Gábor Áron síremlékei előtt tisztelegtünk és az utolsó délutánon meglátogattuk Brassó történelmi belvárosát. A sepsiszentgyörgyiek látogatása alkalmával a békéscsabai program keretein belül felkerestük a Körös Maros Nemzeti Park dévaványai túzokrezervátumát és az Arany János Múzeumot Nagyszalontán. Ugyancsak Arany Jánoshoz kapcsolódva lehetőségünk adódott a Kárpát-medencét bejáró „Arany 200” buszt megnézni, amelyben a költő élete és alkotása interaktív módon került bemutatásra. Településünkön szakmai programként felkerestük az Alföldvíz Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepét is a telepvezető irányításával, és az Élővíz csatorna vizének kémiai elemzését és mederszelvény mérését végezték el a diákok. Mindkét programon a két iskola diákjai közösen vettek részt. A sepsiszentgyörgyi és békéscsabai közös városi séták, az iskola udvarán lezajló közös bográcsozás és focizás hozzájárultak a személyes, baráti kapcsolatok kialakításában.

Veres Gábor beszámolója