Befektetés a jövőbe

A Magyar Diáksport Napja – A kollégiumi mozgástevékenységek és az egészségtudatos gondolkodás hete

Ettől a tanévtől kezdve az iskolákban, kollégiumokban immár hivatalosan is témanapként jelenik meg a Magyar Diáksport Napja, amelynek fő célja az egészségtudatos gondolkodás és a különböző mozgástevékenységek fejlesztése.

Az idén 2020. szeptember 25-re eső sportnap hetén kollégiumunk - a járványügyi szabályokat betartva - több színes programmal igyekezett eleget tenni a fent említett fontos céloknak, amelyek ezekben a nehéz időkben még jobban felértékelődnek, hiszen a rendszeres testmozgás következtében megerősödött immunrendszer a fertőzésekkel is jobban meg tud birkózni.

Szeptember 22-én, kedden elkezdtük a szabadtéri kispályás labdarúgó bajnokságot, szerencsére az időjárás igazán a kegyeibe fogadott minket. 6 fiúcsoport kezdte meg a küzdelmeket, amelynek során körmérkőzésekkel fogják eldönteni a végső helyezéseket. Már az első fordulóban küzdelmes, gyakran színvonalas meccsek voltak, szépszámú nézősereg előtt. Üde és nagy sikerű színfoltja volt a programnak a lányok bemutató mérkőzése, többen közülük meglepően ügyesen „kergették a labdát”.

Szerdán Veress Gábor tanár úr, a kora őszi kellemes időjárást kihasználva gyalogtúrát szervezett a kollégiumban lakó diákok részére. Az úti cél Gerlán át Póstelek volt. A túra célja a kikapcsolódás, a természetes környezetben való barangolás élményének megismerése és a diákok helytörténeti ismereteiknek bővítése. A túra során útba ejtettük a gerlai és a pósteleki Wenckheim-kastélyokat, az Ó-Köröst és az Élővíz-csatorna leágazását. A délutáni kirándulásra nagyobb számban jöttek az új kollégisták közül, így ez jó alkalom volt az ismerkedésre is.

Csütörtökön jómagam tartottam egy előadást a rendszeres sportolás testi-lelki hatásairól, a mozgásszegény életmód kockázatairól. A program során bemutattam egy hangulatkeltő kisfilmet a Riói Olimpia magyar sikereiről, elhangzottak nem túl hízelgő statisztikai adatok a magyarok mozgásszegény életmódjáról, ismertettem a testedzés hiánya miatt kialakulható betegségeket, valamint a legnépszerűbb sportágak (futás, úszás, súlyzós edzés) pozitív hatásait. A diákok végig aktívak voltak, néha olyan kérdésre is tudták a választ, amivel alaposan megleptek.

Ha a hét programjainak köszönhetően néhány tanuló elgondolkodik a rendszeres sportolás fontosságán, és be is illeszti a mindennapjaiba a testmozgást, már elértük a célunkat!

Bajusz János