Befektetés a jövőbe

A „Legjobb koreográfia díját” kapta a Széchenyi kollégiumi csapata

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata, amelyet a kollégium szervezett, a Legjobb koreográfia díját kapta az Ádámok és Évák Ünnepe középiskolai színházi programjának díszelőadásán nyújtott teljesítményéért.

„Az Ádámok és Évák Ünnepét a Magyar Teátrumi Társaság keretein belül indította el 2010- ben a Szolnoki Szigligeti Színház. Azóta több színház csatlakozott a kezdeményezéshez közöttük a Békéscsabai Jókai Színház is. 2018-ban hetedik alkalommal került megrendezésre e jeles nap. 2017. szeptember 07-én kollégiumunkat is felkérték, hogy vegyen részt a programban. A program vezetője Tege Antal színész-rendező előzőleg levelében tájékoztatott az Ádámok és Évák Ünnepe idei témájáról: A VILÁG MESÉI lesz.

A választott mesénk: Rostás-Farkas György A CIGÁNY MUZSIKUS AKART LENNI

AVILÁG MESÉI című előadás színpadra állításában a megyéből 3 általános iskola és 7 középiskola diákcsoportja szerepelt ebben az évben. A csoportok munkáját a felkészítő tanárok mellett színházi szakemberek is segítették.

Második alkalommal kapcsolódtam be a programba, hogy diákjaim ismét megtapasztalhassák a színház közösségépítő erejét és átélhessék az alkotás örömét. A már meglévő, ismereteikre alapozva, alkotó módon új ismeretekre tegyenek szert, fejlesztve ez által kreativitásukat. Jelen esetben a zene, a tánc és az irodalom hozzájárul a művészi önkifejezés fejlesztéséhez is. A kulturális életben való részvétel révén gazdagodhat tanulóim önismerete. Célom volt a csapatmunka fontosságának hangsúlyozása, mert ez az előadás csak akkor jöhet létre, ha minden szereplője a helyén van.

A két hónapig tartó próbák alatt diákjaimmal együtt tevékenykedtem a közös siker elérése érdekében. A tanulók előzetes ismeretei pozitívan hatottak a zene és a tánc kiválasztásában. A mentor színészünk Katkó Ferenc elismerően nyilatkozott. A próbák alatt érvényesült a diákok részéről megnyilvánuló spontaneitás, ami továbblendítette a próbát. Megtapasztalhatták a színjátszás közösségépítő erejét. A mese értelmezése hozzásegítette diákjaimat a hiteles átélés átadásához. Rájöttek, hogy mindenki szerepe fontos. Közösen átélhettük, mit jelent a színházban és a színpadon 200 diák jelenléte felkészítő tanáraikkal együtt. Valamint felemelő élmény volt, közel 400 néző előtt játszani és elismerő tapsuk felejtette velünk a felkészülés alatti bosszúságokat és fáradalmakat. Új ismeretségek, barátságok születtek a két nap alatt a többi csapattal és felkészítő tanáraival.

Az előadás után a társadalmi zsűri különböző díjakkal jutalmazta az iskolai csoportokat és a szereplőket. Melyek a következők voltak: a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb modern előadás, a legjobb koreográfia és a legjobb dramaturgia.

Kiosztásra került:

  • a legjobb női főszereplő
  • a legjobb férfi főszereplő
  • a legjobb férfi mellékszereplő
  • a legjobb női mellékszereplő
  • a legszebben beszélő szereplők
  •  a legszebben éneklő szereplő díj is.

A zsűri tagjai között volt rendező, író, dramaturg, bábművész. Kollégiumunk csapata megkapta a legjobb koreográfia előadás díját.

A  produkcióban résztvevő összes szereplő egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos pólót kapott, ami egy különleges tulajdonsággal bír: viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve részt vehet, a „Hozd el aput színházba!” akcióban vagyis, ha valamelyik szülőjét elhívja teátrumunkba, akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül.”

Szládek Katalin Judit 
felkészítő tanár