Befektetés a jövőbe

Ahol a pénz lakik

A 2018/2019. tanévben iskolánk, a Békéscsabai SZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma a Pénziránytű Iskolahálózat tagjaként pályázott, és lehetőséget nyert a "Pénzre váltható tudás" című projektnap megrendezésére. Egy nagyon jó hangulatú, sikeres szakmai napot tartottunk, aminek eredményeként a diákjaink valóban pénzre váltották a tudásukat. Arra gondoltunk, hogy ezt a pénzt szeretnénk a diákokra és a projektben segítő tanáraikra fordítani, őket élményhez juttatni, mégpedig egy pénzügyi szakmai kirándulás megszervezésével.

Április 10-én összesen 38 főnek lehetett része egy nagyszerű élménynapban, amelyet Budapesten töltöttünk.

A program keretében elsőként megismerkedhettünk a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) történetével, bepillantást nyerhettünk annak a működésébe. Az előadás után egy csengetéssel egybekötött fotózással búcsúztak tőlünk.

Ezt követően ezen a gyönyörű napsütéses tavaszi napon egy hosszú (kétórás) gazdaságtörténeti tematikus sétát tettünk Budapest pénzügyi negyedében, „Ahol a pénz lakik” címmel. A Szabadság tér és a Belváros épületeit végigjárva sok mindent megtudtunk a Monarchia – korabeli kapitalizmus működéséről. Hogyan „készült” valójában egy kereskedelmi központ, egy világváros?

A program zárásaként az idegenvezetőnk egy meglepetéssel kedveskedett nekünk. Elvitt minket az OTP Bank Pénzügytörténeti gyűjteményének időszaki kiállítására, ahol a magyarországi pénzintézetek másfél évszázadának történetével ismerkedhettek a fiatalok. Számunkra, tanárok számára, azért volt különösen izgalmas ez a kiállítás, mert a bemutatott tárgyak közül többel is találkoztunk gyerekkorunkban. Mi magunk is gyűjtöttük a takarékbélyeget!

Reggel 6:00 órakor indultunk Békéscsabáról és este 18:30 – ra érkeztünk vissza. Hosszú volt a nap, de nagyon sok élménnyel és információval gazdagodtunk, ami minden fáradtságot megért!

Tuska Katalin

program koordinátor