Befektetés a jövőbe

Andor-napi szimpózium a Szent-Györgyiben

2017 december 1-én immár 7. alkalommal adott otthont iskolánk a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Tevan Andor tiszteletére rendezett Andor-napi szimpóziumnak.

Szimpóziumunkat idén is Mucsi Balázs, a Békéscsabai SZC főigazgatója és Tálas Csaba, intézményünk vezetője nyitotta meg.

A rendezvény első előadójaként Szarvas Péter polgármester úr tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló nyomdaipari tanműhely beruházás a célegyenesbe érkezett: 2019 nyarán vehetik a jövő nyomdászai birtokba az új, minden korszerű igényt kielégítő komplexumot.

A szakmai rendezvény idei programja a bélyeggyártás körül forgott, mivel idén ünnepelhetjük a 150. évfordulóját az első magyar bélyeg kibocsájtásának. A Bélyegmúzeum képviseletében Nikodém Gabriella előadásából megtudhattuk az első magyar bélyeg történetét, létrejöttének körülményeit,és megismerkedhettünk a több mint száz éves levelezési, postai szokásokkal, pecsétekkel is. Még átfogóbb képet kaptunk a kor nyomdai technológiáiról Dr. Novotny Erzsébet előadásából, aki az akkori legkorszerűbb nyomda, a Bécsi Állami Nyomda működését mutatta be az első magyar bélyeg gyártásának kapcsán. Napjaink bélyegnyomtatási technikáiról, az érdekes és szemet gyönyörködtető megoldásokról, biztonsági elemekről Halabrin Zsuzsanna, a Pénzjegynyomda Zrt. munkatársa tartott látványos bemutatót.

Ezután a Békéscsabai SZC jóvoltából megvendégelhettük a meghívottakat. A diákjaink számára megnyitott büféhez a Hugonnai Vilma Iskolai Alapítványon keresztül a helyi nyomdák járultak hozzá.

Az ebédszünet után a nap meglepetéseként Vitányi László egy látványos lézershow-val nyitotta meg a nap második szakaszát.

A napot színesítette a tanulók számára rendezett bélyegtervezési pályázat eredményhirdetése. A pályázatot a Nyomdaipari Munkaközösség hirdette meg végzős kiadványszerkesztő tanulóink számára. A diákok munkáiból a szakmai zsűri választotta ki a legjobb terveket, amelyekből személyes bélyegek is készültek, így minden tanuló egy-egy saját bélyegívet kaphatott kézhez. A bélyegek mellé tanulóink értékes könyveket is átvehettek. Mindezért külön köszönettel tartozunk az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-nek és személyesen Dr. Novotny Erzsébetnek.

A rendezvény keretében megtekinthető volt a magyar bélyeggyártás 150 évét felölelő kiállítás a Bélyegmúzeum jóvoltából, amihez méltó hátteret adott Steigerwald Ernő tanár úr magángyűjteménye, és a diákjaink munkáiból készült tárlat.

A napot Bozsó Márton, a Mozaik Kiadó munkatársának interaktív és szórakoztató előadása zárta, aki a digitális oktatás legmodernebb, a kiadónál már elérhető eszközeit mutatta be.

Tálas Csaba tagintézmény-vezető úr zárszava után kötetlen szakmai beszélgetésre került sor.

Hagyományainkhoz híven az idei Andor-napon is egy jó hangulatú, szakmailag hasznos és érdekességekben gazdag napot tölthettünk együtt a szakma képviselőivel.