Befektetés a jövőbe

Az első online nyílt nap a Keményben

A rendkívüli járványhelyzet miatt a középiskolák arra kényszerülnek, hogy a napi oktatáson kívül a különböző rendezvényeiket, programjaikat is az online térben szervezzék és tartsák meg. Ez vonatkozik a pályaválasztási rendezvényekre, nyílt napokra is. A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum ezért úgy döntött, szeretné a nyolcadikos diákokat és szüleiket a legközvetlenebb formában megszólítani és betekintést nyújtania a Kemény életébe, ezért a Microsoft Teams segítségével élőben jelentkezett be az első online nyílt nap időpontjaiban, 2020. november 20-án 10.00 és 11.00 órakor.

A nyílt napra az iskola honlapján keresztül lehetett regisztrálni, de regisztráció nélkül is bekapcsolódhattak az érdeklődők a közösségi médiában is megjelenő Keményes plakát segítségével, hiszen a rendszergazda, Szabó Norbert a legmodernebb lehetőségekkel, (qr-kód használata) látta el azt.

Elsőként Skultétiné Barna Anita igazgatónő jelentkezett be az iskola aulájából, ahol köszöntötte az online résztvevőket. Ezután átadta a szót az igazgatóhelyettesnek, Mihályfiné Laczkó Mónikának, aki az aula Erasmus fala előtt állva a Kemény megvalósult mobilitási projektjeiről, a külföldi szakmai gyakorlat lehetőségiről, előnyeiről beszélt. Babócsai Gábor igazgatóhelyettes a Gépjármű mechatronikai technikus képzésről osztott meg néhány információt a Citroen laborból bejelentkezve. Az igazgatónő ezután mintegy „virtuális sétát” tett az intézményben. Bemutatta többek között az újonnan elkészült fejlesztőszobát, a megszépült iskolaudvart és a tanműhelyeket. A műhelyekben éppen zajlott a szerelési munka, hiszen a tanulóknak lehetőségük van kiscsoportokban, az egészségügyi előírásokat szigorúan betartva az iskolán belül részt venni a szakmai gyakorlati órákon. Az 5-ös műhelyben Ravai Attila gyakorlati oktató mutatta be a különböző mérőműszereket, a motorokat és a tanulók által végzett aktuális munkafolyamatokat. Szabó-Nagy Ábel 11.A osztályos tanuló pedig arról beszélt, hogy a műszerrel összekapcsolt speciális számítógép hogyan elemzi a kipufogógázt. A helyszínváltások között, az „online séta” alatt a nyílt nap résztvevői különböző videókat nézhettek meg bevágva: például Tóth Tímea közlekedésmérnök kolléganőnk prezentációját, melyben a Közlekedés és szállítmányozás ágazatot mutatta be a tanított tantárgyak, illetve a pályaorientáció tükrében. Volt tanítványa, Knyihár Mihály a Rádió1 jelenlegi munkatársa pedig az iskola mellett korteskedett egy rövid videós bejátszásban. Varga Fruzsina hadnagy videóüzenetében végig mosolyogva beszélt Keményes éveiről, az osztályközösségben megélt élményeiről.

A volt tanulók videója mellett iskolánk igazgatóhelyettese, Kiss Tibor az intézmény közelmúltban megtörtént fejlesztéseit, újításai ismertette saját felvételében. Bányai Péter és Horváthné Szalai Angelika kollégák otthonról, online kapcsolódtak be és meséltek tantárgyaik szépségéről, fontosságáról, nehézségéről, míg Bacsa Attila tanár úr az egyik tanteremben online angolórát tartott az otthonról bekapcsolódó diákjainak.

Végül a mozgalmas, „mindent megmutatni igyekvő” iskolai sétát az igazgatónő elköszönése és a Kemény Gitárklub egyik bejátszott előadása zárta, ugyanúgy, mint ahogy a hagyományosan megrendezett nyílt napon is tették volna. A résztvevő tanulók, tanárok, dolgozók nagyon jól érezték magukat ezen az online, mégis élő találkozáson, és felbátorodva, tele ötletekkel tervezik a következőt.

Sok szeretettel várunk mindenkit következő online nyílt napunkon 2020. december 4-én 10.00 órától!

Mihályfiné Laczkó Mónika
igazgatóhelyettes