Befektetés a jövőbe

Az országban elsőként

Azt mondják, késik a tavasz. Nem akar kitavaszodni. Késnek a gólyák, a fecskék. Nos, a BSZC Kemény Gábor Technikumba (valószínűleg az egész országban elsőként!) megérkeztek az első fecskék .

A tavaly életbe lépett új szakképzési rendszer következtében a régi érvényét és hatályát vesztette: az előző rendszerben az Autószerelő tanulóknak lehetőségük volt arra, hogy az Autótechnikus képesítést megszerezzék ráépülő szakma keretében. Ezt azonban az új rendszer sajnos nem ismeri (még a kifutó átmeneti időszakra sem engedélyezett). Hogy a tanulókat mégse érje hátrány, az iskola felajánlotta, hogy megszervezi számukra az új Gépjármű-mechatronikai technikus képzést. Mivel a tanulók már rendelkeztek szakirányú előképzettséggel, ezért lehetőség adódott a kétéves képzés egyévesre való csökkentésére.

Az osztályba kilenc tanuló jelentkezett, akik munka mellett végezték tanulmányaikat. Ketten költözés miatt lemorzsolódtak, heten teljesítették ugyan az interaktív (írásbeli) vizsgarész követelményeit, de a gyakorlati vizsgarészre csak hatan érkeztek meg. Ők mindannyian kiváló felkészültségről számot adva teljesítették a vizsga követelményeit. Üde színfolt volt a vizsgatevékenység azon része, amelynek során a tanulók egy projektmunkáról referáltak. A vizsgázók diaképek kivetítésével ismertették egy általuk elvégzett javítási folyamat lépéseit. Jó alkalom volt ez arra, hogy a vizsgabizottság tagjai kérdéseket, megjegyzéseket fűzzenek az előadáshoz, akár egy szakdolgozat védésekor. Kijelenthetem, hogy mindkét fél számára érdekes és hasznos szakmai beszélgetés alakult ki a feleletek során. A vizsgabizottság láthatóan és kifejezetten élvezte ezt a vizsgatevékenységet, és a vizsgázók is egyenrangú partnereknek érezhették magukat a feleletek során.

Szép eredmények születtek. A hosszúra nyúlt nap végén mindenki elégedetten távozhatott az iskolából.

Babócsai Gábor osztályfőnök, igazgatóhelyettes