Befektetés a jövőbe

Barátod az internet – Informatikai- és műveltségi verseny

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a Nemzeti Tehetség Program (NTP-TMV-17-0106) támogatásával 2017. november közepén meghirdette a „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” című kreatív műveltségi versenyét a Kárpát-medence középiskolásai számára.

A verseny céljaként a szervezők azt tűzték ki, hogy megmutassák: az informatika és a műveltség mennyire szorosan összefügg, a kettő milyen hatékonyan tudja egymást segíteni.

A feladatok összeállításakor alapelv volt, hogy a verseny résztvevőinek digitális írásbeli készségei úgy fejlődjenek, hogy egyben műveltségük is növekedjen, és tudatosuljon a diákokban, hogy a „keresés” önmagában kevés, hiszen műveltség nélkül hatékony keresés sem végezhető, tehát a klasszikus, tudásközpontú műveltség és a modern technológia nem kizárja, hanem kiegészíti egymást.

A diákoknak az első fordulóban az informatika eszközeivel olyan műveltségi kérdéseket kellett megválaszolni, amelyek gondolkodásra késztették őket. Az első forduló fontos részét képezte a megoldás menetének részletes ismertetése, azaz le kell írniuk, hogyan keresték meg a választ, hogyan döntötték el, mi hiteles forrás, mi nem az; hol találták meg például a megadott verset vagy szakirodalmat; vagy milyen nagy gyűjteményeket (pl. könyvek, folyóiratok, könyvkatalógusok, múzeumok, adatbázisok) használtak és miért éppen azokat. Iskolánk 28 diákja próbálkozott meg az „emberpróbáló” feladattal.

A versenybizottság döntésének eredményeként a második fordulóba 30 versenyző juthatott. Közéjük két Keményes diák is beküzdötte magát, Marik Zsuzsanna 11.B és Varga Dávid 11.C. A második fordulóban a versenyzőknek három esszé feladatot kell megoldaniuk, melyek alapján a 10 legjobb eredményt elérő versenyző vehetett részt a döntőn 2018. március 27-én a Szegedi Tudományegyetemen. A színvonalas mezőnyben mindkét tanulónk ott volt.

A döntő alapfeladata egy prezentáció bemutatása volt, ami egyszerre igényelte a szóbeli előadókészség magas szintjét és az informatikai tudást. A színvonalas mezőnyben diákjaink kiemelkedően helytálltak. Varga Dávid az igen kimagasló teljesítményt igénylő harmadik helyezést érte el. A verseny zárásaként alkalmunk nyílt az egyetemi könyvtár meglátogatására is, ami maradandó élményt jelentett mindhármunk számára

Ollárné Tatár Mária
BSZC Kemény Gábor Szakgimnáziuma