Befektetés a jövőbe

Döntőben a Keményesek

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke által az egész Kárpát-medencére meghirdetett Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél? című műveltségi versenyének döntőjére április 12 - én Szegeden került sor. A tíz fős döntőbe két diákunk - Marik Zsuzsanna 12. B és Zanócz Bence 12. C – jutott be. Mindketten nagy izgalommal készültek a nagy kihívást jelentő megmérettetésre.

A szóbeli forduló két feladatból állt. Első feladatként prezentáció segítségével kellett érvelni kb. 10 perces előadásban amellett, miért érdemes a kulturális örökséget digitalizálni. A prezentáció bemutatása közben és után a zsűri kérdéseket tett fel a témával kapcsolatban, és így egy szakmai beszélgetésben is kellett bizonyítani a versenyzőknek jártasságukat a témában.

A zsűri nagyon érdeklődő és segítőkész volt, ami minden résztvevőt átsegített az ilyenkor természetes izgalmon. Felkészítő tanárként nagyon speciális helyzetbe kerültem, hiszen végig úgy kellett segítenem diákjaimat, hogy ők közben egymás ellen is versenyeztek.

A végeredményt tekintve a legnagyobb büszkeséggel összegezhetem, hogy mindketten szépen helytálltak egy olyan mezőnyben, ahol az ország legtávolabbi részéből is voltak résztvevők, és többnyire gimnáziumi tanulók. Zanócz Bence a kiemelkedő második helyezést szerezte meg, amivel egy 30 000 forintos ajándékutalvány is járt.

Mindkettőjüknek gratulálok, hiszen elsősorban önmaguk számára sikerült bizonyítaniuk, hogy képesek egy ilyen összetett feladatra, és országos összehasonlításban is megállják a helyüket.