Befektetés a jövőbe

Elfogadás - Együtt – Közösen

„Szeretet csak egyenlőségben virágozhat.” (Rákos Sándor)

„Ha az egészséges emberek egy idegen lényektől hemzsegő bolygón találnák magukat, valószínűleg megrémülnének, nem tudnák, hogyan illeszkedjenek be, és bizonyára nehézséget jelentene számukra az idegen lények gondolatainak, érzéseinek, szándékainak megértése, valamint az, hogy hogyan reagáljanak megfelelően ezekre a dolgokra. Ilyen az autizmus.”

Ezzel az idézettel, amely Therese Joliffe írónőtől származik, nyitotta meg Dányi Dorina DÖK-elnök, a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumának 10. B osztályos tanulója az „Elfogadás – Együtt – Közösen” elnevezésű rendezvényünket 2019. május 14-én Vésztőn, a Sinka István Művelődési Központban, ezzel híva fel a jelenlévők figyelmét az autizmussal és más fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének fontosságára.

Az „Elfogadás - Együtt – Közösen” elnevezésű program iskolánk és a Hajnal István Szolgáltató Centrum között született meg a tanév elején, csatlakozva a sérült embertársaink elfogadását segítő kezdeményezéshez. Hitvallásunkat egy Rákos Sándortól vett idézettel fogalmaztunk meg: „Szeretet csak egyenlőségben virágozhat”.

Molnár Sándor, Vésztő város polgármesterének köszöntője után az emlékek felidézésére megtekintettünk egy rövid összefoglalót, melyet Karácson Titanilla 10. B osztályos tanuló készített számunkra a december 5-én a Keményben megszervezett program fényképeiből.

Iskolánk színjátszó körének bemutatóját, mely az Ádámok és Évák projektben Szabó Lajos színész mentor támogatásával készült, nagy siker koronázta. A darab címe Mátyás király felesége volt.

A színpad átrendezése alatt Dányi Dorina felolvasta Péter Erika: Fény az ujjaim között című versét, majd Lipcsei Balázs 10.A és Bereczki Andrea 11.B osztályos tanulók - a békési Belencéres Néptáncegyüttes tagjai - györgyfalvi táncokat adtak elő.

A Kemény Gitárklub is megörvendeztette és megénekeltette a vendégeket, ami nem csoda, hisz jelmondataik: „A zene összeköt!”, „Szíved kitárd, tépd a gitárt!”

A Nefelecs Otthon lakói közül ketten vállalkoztak arra, hogy bemutassák nekünk kedves irodalmi alkotásaikat. Először Wass Albert Otthon című esszéjét hallgathattuk meg, majd Pál apostol Szeretethimnuszán törölgethettük könnyeinket. A Nefelejcs Zenekar az elmúlt 15 év slágereiből állította össze számunkra dalcsokrát.

Máté Rolandot, az M1 műsorvezetőjét vártuk, hogy beszámoljon arról, mennyit változott december óta az élete, hogyan folytatódik a rehabilitációja, miként sikerült visszatérnie a mindennapokba, a televízió képernyőjére. Azonban Roland most nem tudott részt venni rendezvényünkön, de küldött maga helyett néhány kedves szót, amelyet Dányi Dorina tolmácsolt a vendégeknek.

A nap eseményeit Skultétiné Barna Anita, iskolánk igazgatója foglalta össze, majd egy állófogadáson ismerkedhettünk és beszélgethettünk vendéglátóinkkal. Köszönjük a BSZC támogatását.

Az előtérben elhelyezett lepedőre valaki felírta: „Reméljük, lesz folytatás!”

Gönczi Judit

DÖK-segítő tanár