Befektetés a jövőbe

Előretolt Helyőrségi tagok a Vízműben

„Pasik pennával”, avagy férfiak a költészetben témával karavánozott a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) keretében működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia néhány tagja Békéscsabán. Falusi Márton, az akadémia oktatója, Smid Róbert, az akadémia mentora, valamint Horváth Máté, Karkó Ádám és Szathmári Dominik, az akadémia pályakezdői sokszínű felolvasókörútjuk során rendhagyó irodalomórákat, könyvtári és teaházi zenés előadásokat tartottak.

E karaván egyik állomása volt a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma, ahol február 22-én a 9. B osztályos tanulók nem mindennapi irodalomórán vehettek részt.

Az előadás interaktivitásra épült, hiszen a rövid bemutatkozást követően közvetlen beszélgetésre került sor, amelynek irányítója Smid Róbert volt. Az óra elején a tanulók szorgalmi feladatot is kaptak, akinek kedve volt, verset írhatott az előadás alatt. A versíró gyakorlat az „utoljára” szó anaforikus ismétlésére épült, vagyis minden sornak a megadott kifejezéssel kellett kezdődnie. (A tanórán sajnos nem született kilencedikes diák tollából alkotás, de a feladat mégis jó kedvcsinálónak bizonyult, mert volt, aki néhány nap múlva kapott ihletet.)

A folytatásban először Karkó Ádám, majd Falusi Márton olvasott fel egy-egy saját költeményt, amelyekben csak a szerelem témája volt közös. A felolvasást követően a tanulóknak arról kellett szavazniuk, hogy melyik vers ragadta meg őket inkább, melyik tetszett jobban. A végeredmény fele-fele arányú lett, s mint kiderült, a diákokat kicsit meglepte a nyílt, szókimondó stílus.

Végül Horváth Máté és Szathmári Dominik is szót kapott, Smid Róbert kérdéseire válaszoltak. Ezekből kiderült, hogy Máté az egyik leghátrányosabb helyzetű régióból, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származik, verseivel e térség hangja, szószólója is. Dominik viszont a leendő mérnök szemével keresi-kutatja a versben rejlő lehetőségeket.

Az előadók, ahogy felolvasókörútjuk, maguk is sokszínű egyéniségek. Sikerült bebizonyítaniuk, hogy a versírás az önkifejezés egy formája, hogy nem „ciki” verset írni, hogy valóban férfias dolog a költészet, és hogy tanulságos kortárs verseket, kortárs szépirodalmat olvasni.

Az óra ajándékozással zárult. Az előadók átadták az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagjainak alkotásaiból összeállított Enumeráció című antológiát, amely megtalálható iskolánk könyvtárában. Ezúton is köszönjük az ajándékot és az emlékezetes előadást! Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségünk részt venni hasonló irodalomnépszerűsítő órákon.