Befektetés a jövőbe

Érettségi a Keményben

A közismereti tárgyak érettségi vizsgái országszerte lezajlottak a héten, így a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumában is.

Diákjaink régóta készültek erre az eseményre, több, mint egy hónapja csak otthon, a kialakult járványhelyzet miatt. Nevükben is köszönet a tanároknak, oktatóknak az online térben nyújtott segítségért. Sokukra jótékony hatással volt ez az önállóbb felkészülés. Pihentebbek, nyugodtabbak, koncentráltabbak voltak, mint az előző évek végzősei. Az idén érettségizők napirendjüket maguk oszthatták be, ha éppen nem volt órájuk. Bár a vizsga előtt többen izgultak, ami érthető is, ez azonban egészséges vizsgadrukk és feszültség volt, amely az érettségi komolyságának szólt. Több diákunk egy-egy tárgyból emelt szintű vizsgára is készült.

Hétfőn korábban, de a többi nap is időben érkezett minden tanuló, figyelembe véve az előkészületekhez szükséges plusz időt. Türelemmel, az érintkezési távolságot betartva várták meg, hogy a bejáratnál az előírásoknak megfelelően lefertőtlenítsük a kezüket. Ezt követően gumikesztyűt, majd azt felvéve szájmaszkot kaptak. Csak ezután mehettek fel a tanulók a számukra kijelölt tantermekbe, ahol a táskákból való kipakolás után csendben, a helyükön meghallgatták a tájékoztatást, majd várták, hogy elkezdődhessen a vizsga.

A vizsga előtt és alatt diákjaink feltűnően nagy önfegyelemmel, koncentrálva, csendben várakoztak, majd dolgoztak.

Ahhoz, hogy a tárgyi feltételek adottak legyenek a vizsgákhoz, sok ember összehangolt munkája kellett. A törvényi előírásnak megfelelően, sőt még annál is nagyobb biztonsági teret hagyva lettek előzetesen elhelyezve a székek és a tanulói padok. Emiatt a korábbi évekhez képest most kétszer annyi teremben vizsgáztak tanulóink. Így annyival több tanár is kellett a felügyelethez.

Hetekkel ezelőtt elkezdődött az újratervezés, szervezés, beosztás, takarítás, fertőtlenítés. A tisztítószereket, védelmi eszközöket időben, a szükséges mennyiségben megkaptuk a Kormányhivataltól és a fenntartó Békéscsabai Szakképzési Centrumtól. Köszönet érte.

Önzetlen munkájukat ezúton köszönjük a vezetőknek, a felügyelő tanároknak és minden kollégának, aki az érettségi előkészületeiben és lebonyolításában részt vett. Hálásak vagyunk Andelic Bea iskolavédőnőnek, aki a reggeli indításnál segédkezett, hogy minden egészségügyi előírásnak megfelelően járjunk el.

A jövő héten néhány diáknak földrajz, informatika és belügyi rendészet vizsgája lesz. A csütörtöki napon pedig a szakgimnáziumi követelményeknek megfelelően szakmai érettségi vizsgát tesznek tanulóink. Idén kivételesen csak írásban.

A szakmai vizsgák az autószerelők gyakorlati vizsgáival kezdődnek meg hétfőn.

Kedves Diákok! Sok sikert! Eredményes vizsgát kívánunk Nektek!