Befektetés a jövőbe

Érzékenyítő nap a Keményben

A program egy igen fura ötletből valósult meg. Leginkább abból, hogy gondolkoztam az éves programon, és eszembe jutott, mi lenne, ha szerveznénk egy érzékenyítő napot a mi iskolánkban. Anyukámmal az igazgatónőnkhöz fordultunk segítségért. Skultétiné Barna Anita beleegyezett a megszervezésbe, mi pedig kitaláltuk, hogy ha az érzékenyítő nap a fogyatékkal élőkről szól, akkor első lépésként jöjjenek el ők a Keménybe, és mutatkozzanak be nekünk.

Megkerestük a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum igazgatóját, akit személyesen is ismerek. Seeberger Netta örömmel fogadta kezdeményezésünket. Aztán szerettem volna egy olyan embert is elhívni hozzánk, aki már kicsit ismertebb, blogot vezet, és közös a „mi kis falunk”: vésztőiek vagyunk mindketten. Az M1 riportere, Máté Roland és a szociális otthon is elfogadta meghívásunkat, nagy lelkesedéssel jöttek el hozzánk.

A plakátok és meghívók megszerkesztését és kiküldését Beszeda Beáta igazgatóhelyettes tanárnő vállalta. A keményes Diákönkormányzat tagjai szívesen segítettek az előkészületekben és a műsor napján is: a meghívottak számára ajándékokat készítettek, illetve iskolánkban kalauzolták vendégeinket. Az Iskolai Szülői Szervezet rengeteg finomsággal járult hozzá a nap sikeréhez.

A fellépők hatalmas lelkesedéssel álltak ki a Kemény „színpadára”: az Elfogadás – Együtt – Közösen című programot Skultétiné Barna Anita igazgatónő nyitotta meg, az első részben a sérült emberek izgalmas, színvonalas zenés előadását hallgathattuk meg, majd a második részben Máté Roland mesélte el nekünk tanulságos történetét.

A 9-10. évfolyam teljes létszámban élvezhette a műsort, a többi évfolyamot néhány tanuló képviselte. Nagyon örültünk, hogy mindenki odafigyelt, nem a telefonját nézegette. A kezdeményezés folytatásaként a Kemény képviselői 2019 tavaszán látogatnak el Vésztőre, ahol mi tartunk majd előadást a szociális otthon lakói számára.

Rendezvényünk célja az volt, hogy a segítségnyújtást, az elfogadást mindenkinek megkönnyítsük, hiszen a fogyatékkal élők ugyanolyan emberek, mint mi. Remélem, mindannyiunknak tanulságos volt, és ezt a kapcsolatot tovább ápolhatjuk, rendezvényünket hagyománnyá tudjuk tenni.

Dányi Dorina
A Kemény DÖK elnöke