Befektetés a jövőbe

Farkas Wellmann Éva Parancsolatversei a Keményben

Tizenkettedikeseink keményen készülnek az érettségire, így az egyik tételük megtanulásának érdekében a legilletékesebbet, magát a költőt hívták meg.

Farkas Wellmann Éva pénteken délelőtt a három osztály és érdeklődő pedagógusok előtt beszélt idilli gyermekkoráról, tanulmányairól, korai költeményeiről, a magyar nyelv érdekességeiről és furcsaságairól, amelyeket a magyar mint idegen nyelv tanításakor tapasztalt meg.

Hallottunk arról is, hogy Farkas Wellmann Éva tanulmányozta a 18. századi Verestói György halotti beszédeit, ebből írta doktori disszertációját.

A Látó-nívódíjjal kitüntetett költő bemutatta a Békéscsabán megjelenő, a 25. születésnapját nemrég ünneplő Bárka című folyóiratot, melynek online változatát ő maga szerkeszti.

Felolvasott az Itten ma donna választ és Az itt az ottal című vékonyka, de tartalmukat tekintve annál sűrítettebb és súlyosabb köteteiből.

Végül megismerkedtünk a legújabb, gyönyörű kiadvánnyal is, amely a bibliai tízparancsolat megverselése, és amelyet Ferencz Zoltán díjnyertes grafikáival adtak ki. Ennek az albumnak az elkészítésére az Evilági zenekar vezetője, Orbán Ferenc kérte fel Farkas Wellmann Évát. A versek kb. két és fél év alatt készültek el, utána azonban még csiszolgatta őket a költő, majd az együttes meg is zenésítette őket. A kötet dalaiba is belehallgathattunk az előadás végén.

Jó lenne megfogadni az átértelmezett, modernizált Parancsolat-versek egyikének részletét:

„Esetleges, ki merre, mit lép –ne válaszolj a gyűlöletre.”