Befektetés a jövőbe

Határtalanul! 2019 a Hargitán

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston tagiskolája ismét sikeresen pályázott az Emberi Erőforrás és Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! programra. A projekt célja, hogy a magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával kiránduláson vegyenek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szerezzenek a külhoni magyarságról.

A Trefort idei partneriskolája a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola. A pályázat által teljes egészében támogatott első kirándulás a közelmúltban valósult meg. Iskolánk diákjai utaztak a Hargitára, ahol közös kulturális és szakmai programokon vettek részt.

A két iskola diákjai egy közös projekten dolgoztak: "Scrap Metal Statue"-t, azaz szobrokat építettek, amelyek elkészítése kifejezetten hulladék anyagok, kötőelemek, régi alkatrészek, járműves elemek, fém alkatrészek felhasználásával történhetett. A rögzítési technológia bármi lehetett: hegesztés, szegecs, csavarkötés, ragasztás… . A diákok által épített szobrok, tevékenységek összekapcsolták az egyes csoportokat egymással.

A szakmai program megvalósításán túl a Trefortosok igyekeztek kihasználni a téli sportok örömeinek kiváló helyszínt biztosító Hargitát is. Voltak, akik a síelésben, s voltak, akik a túrázásban lelték örömüket.

Bagi Árpád és Komáromi Zoltán kísérő tanárok 30 diák kirándulását felügyelték.

A Határtalanul! folytatásában április első hetében várjuk a székelyudvarhelyi iskola diákjait Békéscsabára.