Befektetés a jövőbe

Inspiráló továbbképzés Olaszországban

A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum évek óta sikeresen vesz részt az Erasmus+ programban, mellyel tanulói, munkatársai külföldi szakmai gyakorlatát, továbbképzését támogatja. 2021 júliusában Szabó Norbert az iskola rendszergazdája vett részt a programnak köszönhetően olaszországi képzésen. Erről a kurzusról, valamint tapasztalatairól kérdeztük.

Szabó Norbert 2019 óta dolgozik a BSZC Kemény Gábor Technikumban, mint rendszergazda, oktatást segítő technikai dolgozó.  Az informatika, az utazás és a természet  a fő érdeklődési körei. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti, elsősorban a programozási nyelvek, operációs rendszerek és hardware ismeretek szintjén.

  • Milyen képzésen vettél részt?

Az általam választott Erasmus+ képzés címe: „Integrating Creativity and Innovation into Teaching”, azaz „Kreativitás és innovatív technikák integrálása az oktatásba”. A képzés időpontja 2021 júliusa volt, szervezője pedig a Europass Teacher Academy, Firenzében, Olaszországban. Ez a képzés nagyon közel áll hozzám, mint informatikushoz, mert azok az applikációk, programok, amelyeket a képzés során megismertünk, nagyon hasznosak és jól alkalmazhatóak, nem csak az oktatásban, hanem az élet más területein is. Segítenek rendszerezni és átlátható módon kezelni a mindennapok információs áradatából érkező adatokat. Felgyorsítják és hatékonnyá teszik a digitális közegben való életünket.

  • Hogyan készültél a kiutazásra?

A kiutazás előtt iskolánk Erasmus csapata megbeszéléseket tartott. Önállóan és együtt is készültünk a kiutazásra. Tartottunk kulturális, nyelvi és szakmai felkészülést is. Ezen kívül önállóan is gyűjtöttem információkat a képzésről és a képzés helyéről, Firenzéről. Az utazást és a szállást önállóan rendeztük, és a COVID helyzet miatt volt némi extra költség.

  • Elégedett voltál a képzésszervező munkájával? Miért ajánlanád őket?

Teljes mértékben elégedett voltam. Egyszerűen és zökkenőmentesen zajlott minden a teljes képzés  időtartama alatt. Az emberek mindenhol segítőkészek és barátságosak voltak. A pályázat papírmunka része sem okozott gondot, köszönet projektkoordinátorunknak, valamint a Europass Teacher Academy csapatának, akik a háttérmunkálatokat együtt végezték. A színvonalas képzések és a profi szervezőcsapat miatt csak ajánlani tudom ezt a fogadó intézményt.

  • Elégedett voltál a képzés tartalmával? Melyik az a konkrét képzési elem, melyet kiemelnél, mint jó gyakorlat?

A képzés minden nap változatos volt, egyetlen percet sem unatkoztunk. A Europass oktatócsapata és a csoportvezetőnk (Lucy Tasca) megismertettek velünk több különböző oktatási módszert, innovatív technikákat interaktív módon, és ezt csapatmunkával egybekötve folyamatosan lekötötték a figyelmünket.

Több hasznos szemléletet is megismerhettünk, melyek közül számomra a „The 4 Cs” – a „4 C” – volt a legérdekesebb. A 4 irányelvet követve: - Kritikus gondolkodás, - Kreativitás, - Együttműködés és - Kommunikáció, fejleszteni lehet a közös munkát/tanulást, a Soft és a Hard készségeket, és hatékonyabbá válik a csapatmunka.

A megismert applikációk  közül a Padletet  emelném ki. A program jól testre szabható, látványos és könnyen értelmezhető felületen blokkokra bontva gyűjti össze az információkat. A felület, valamint a tartalom bővíthető képekkel, videókkal, linkekkel, amit akár azonnal kommentelhetnek a Padlet használói. A kapcsolódás is egyszerű: egy link/QR-kód segítségével bármilyen böngészőből futtatható az app.

  • Milyen volt a képzés hangulata? Sikerült-e megismerkedned a csoporttársaiddal? Voltak-e közös programok a képzési órákon kívül?

A képzés hangulata nagyon kellemes volt. A csoporttársak nyitottan és nagy lelkesedéssel érkeztek minden órára és ez a lendület végig ki is tartott. Igen, ismerkedtünk, kérdeztük egymást a különböző és hasonló tapasztalatokról. ☺  A képzés negyedik napján egy rövid városnéző gyalogtúrán voltunk, ahol más kurzusokra járó tanárokkal ismerkedhettünk meg, és közben pizza-kóstolón megízlelhettük a tradicionális firenzei ízeket.

  • A képzés mellett jutott-e idő a fogadó város felfedezésére? Szerveztek-e külön kulturális programokat? 

A jól szervezett órarend lehetőséget adott, hogy a délelőtti és a délutáni órákban is legyen időnk a város megismerésére. Kora reggeltől másnap hajnalig, folyamatosan volt élet Firenzében, csak pár órára csendesedett le a nyüzsgés. Az egész város és szinte minden épülete egy múzeum vagy étterem.

A Dóm kiemelkedik az épületek közül és monumentális méretével elkápráztatja az embert. A Michelangelo térről pedig szédítő a látvány a városra!

Az utolsó napra a Europass egy teljes napos túrával lepett meg minket, ahol megismerhettük a Toszkán régió más szépségeit is, mint a pisai ferde torony, San Gimignano, Siena városa és egy borkóstolóval egybekötött ebéd a Mazzarrini család birtokán.

  • Miért ajánlanád másoknak is az Erasmus+ továbbképzést?

Az utazás, az idegen nyelvek tanulása és használata, távoli egzotikus tájak, városok, népek megismerése nagyon sok pozitív hatással van mindenkire. Az energia és tapasztalás, ami egy ilyen utazás után megmarad, pozitívan viszi előre az embert, embereket. Az élethosszig tartó tanulás, a tisztán látás és elfogadás alapja a tudás, aminek fontos része az utazás is. Mindenkinek ajánlom és kívánom, hogy utazzon!