Befektetés a jövőbe

Iskolai szavalóverseny a Vízműben

Békéscsabán a 2009/2010-es tanév óta minden évben sor kerül egy több napos kulturális versenysorozatra, amelynek része a Városi Középiskolai Vers- és Prózamondó Verseny. Erre a versenyre minden iskolából négy tanuló jelentkezhet, ezért szükség volt egy „előválogatás” lebonyolítására. A helyi fordulót 2018. március 5-én tartottuk iskolánk könyvtárában.

A jelentkezőknek magyar költő műveivel kellett nevezni. A kötelező vers előre megadott témaköre a hazaszeretet, illetve a szülőhelyhez, lakóhelyhez való kötődés volt, a másik verset a tanulók megkötés nélkül szabadon választhatták. Mivel prózamondó kategóriában nem indult versenyző, a zsűri két fordulóban 18 előadást hallgathatott meg. A szavalók kisorsolt sorrendje a következő volt: Szegedi Nikolett (10. D), Jantyik Nóra (9. B), Papp Viktória (9. A), Ádász Kitti (10. A), Szabados Gergő (11. A), Ilyés Boglárka (11. D), Socos Evelin (9. A), Mihály Péter (11. B), Papp Ákos Balázs (11. D).

A verseny nagyon családias és vidám hangulatban zajlott, a rangsor kialakítása azonban vitára is adott okot a zsűri tagjai között. A fontosabb értékelési szempontok a következők voltak: a szövegválasztás, a szöveghűség, a tiszta beszéd, az előadói készség és az önálló előadás. A rangsorolás mindig nagyon nehéz feladat, mert a szubjektivitás kizárása mellett az egyes szempontokat nemcsak külön-külön, hanem összhatásukban is értékelni kell. Hosszas tanácskozás után végül a zsűri a következő megegyezésre jutott:

1. helyezett: Papp Ákos Balázs (11. D)

2. helyezett: Socos Evelin (9. A)

3. helyezett: Szegedi Nikolett (10. D)

4. helyezett: Szabados Gergő (11. A)

A dobogósok könyvjutalomban részesültek, emellett az első négy helyezett képviselheti iskolánkat a 2018. április 18-án megrendezendő Városi Középiskolai Vers- és prózamondó versenyen. Aki teheti, szurkoljon nekik a BSzC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában.

Sok szeretettel gratulálunk minden résztvevőnek, aki arra vállalkozott, hogy két verset kívülről megtanuljon, és volt bátorsága közönség elé állni!