Befektetés a jövőbe

Junior IT specialista tanulónk Észtországból

2019. november 17. és december 18. között két észt diák tölti Békéscsabán Erasmus+ szakmai gyakorlatát. A fogadó, programokért felelős iskola a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma volt. A képzési időszak utolsó napjaiban a fiatalokat arról kérdeztük, hogy hogyan érezték magukat az itt töltött 4 hét során.

-  Mutatkozzatok be! Honnan jöttetek, mit tanultok?

- Az én nevem Kevin Marcus Aedla és Jüriből érkeztem, amely egy kis település kb. 12 km-re az észt fővárostól. A hobbim az íjászat, rendszeresen részt veszek íjász versenyeken.

- Az én nevem Markus Kuuse és Kehrából érkeztem, amely egy kisváros Tallinn közelében. A hobbim a futás és a számítógépezés.

-  Miért Magyarországot választottátok szakmai gyakorlatotok helyszínéül?

- Azért jelentkeztünk a magyarországi gyakorlatra, hogy fejlesszük IT és angol nyelvi tudásunkat, valamint munkatapasztalatot is szerettünk volna szerezni.

-  Mennyire ismertétek Magyarországot a kiutazás előtt? Hogyan készültetek az útra?

Marcus: - Annyit tudtam, hogy a magyar nyelv rokonságban áll az észt nyelvvel. A kiutazás előtt Internet segítségével információkat gyűjtöttem Magyarországról, ezen kívül virtuális sétát is tettem a Google Térkép segítségével.

Kevin: - Annyit tudtam, hogy Magyarország egy nagy ország csodálatos városokkal, és tudtam, hogy Budapest a fővárosa.

-  A négy hét elteltével milyen új ismereteket szereztetek Magyarországról?

Marcus: - Azt tapasztaltam meg, hogy a két nyelv mégsem annyira hasonló, mint ahogy én azt először gondoltam. Valamint úgy látom, hogy az emberek barátságosabbak, mint Észtországban.

Kevin: - Számomra újdonság volt, hogy az emberek nem igazán beszélnek angolul, inkább németül vagy magyarul.

- Hol töltitek a szakmai gyakorlatot? Milyen feladatokat kaptatok?

- Az első két héten a Trefort iskola IT óráit látogattuk meg, ahol elsősorban Javascript programozáshoz kapcsolódó feladatokat kaptunk. A második két hetet a SZÁMPROG Kft.-nél töltjük, ahol egy honlapot fejlesztünk intenzív Bootstarp 4 képzés témakörében. Ezeken kívül a fogadó tanárunk, Bohus Mária szakmai látogatást szervezett nekünk a Kollabor Természettudományos Élményközpontba, valamint az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.-hez.

- Sikerült barátságokat kialakítani a nálunk töltött napok alatt?

- Megismertünk néhány tanulót a Trefort iskolából, akik megmutattak néhány jó helyet Békéscsabán. Így például megkóstolhattunk igen finom kézműves hamburgert és jellemző magyar italokat.

- Mivel foglaltátok el magatokat szabadidőtökben?

- Szabadidőnk nagy részét Békéscsabán töltöttük, de két hétvégén is felutaztunk vonattal Budapestre városnézésre.

- Mi volt a legjobb és a legrosszabb része a Békéscsabán töltött napjaitoknak?

- A legjobb része a magyar fiatalokkal való megismerkedés volt, akik megmutatták nekünk a fogadóvárost, a legrosszabb része egy kellemetlen meglepetés volt egy budapesti moziban. Meg szerettünk voltan nézni egy izgalmas filmet, és meglepődve tapasztaltuk, hogy a film nem feliratos, ahogy gondoltuk, hanem szinkronizált.

- Szeretnétek a későbbiekben visszalátogatni Magyarországra?

- Igen, reméljük, hogy egyszer még visszatérhetünk, mert az emberek itt nagyon barátságosak.