Befektetés a jövőbe

Keményes diákok kirándulása Budapestre

2018 tavaszán 30 diákunk jelentkezett a Nagy Imre Emlékház által meghirdetett történelmi emlékversenyre, amelynek témája Nagy Imre életútja, az 1950-es évek Magyarországa és az 1956-os forradalom volt. A feladatsor megírására március 22-én délután került sor, a feladatlapokat az emlékház történészei javították. Nagy megtiszteltetésként éltük meg, hogy a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziumából 21 diákot tartottak arra érdemesnek, hogy részt vegyen a Múzeum másképp elnevezésű programon!

Április 25-én busszal utaztunk Budapestre a többi nyertes diákkal és tanáraikkal. A Nagy Imre Emlékházban Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája köszöntött bennünket, a diákok meghatódtak kedves szavaitól és a hely atmoszférájától. A rendhagyó történelemórán szóban és írásban is felelevenítésre került a diákok tudása, illetve a múzeum kiállítótereit használva szélesíthették ismereteiket. Az interaktív eszközök, archív filmfelvételek, a történelmi környezet, Nagy Imre személyes tárgyai, dolgozószobája, utolsó beszédének meghallgatása élményszerűvé tették a tanulást. Mindezek mellett még 1-1 könyvcsomaggal is gazdagodtunk.

Testi felfrissülésünket egy 3 fogásos ebéd szolgálta a közeli étteremben. Majd a délutáni program keretében a Budai Várhegyen sétáltunk, gyönyörködtünk a csodálatos panorámában. A diákok nagyon élvezték a jó időt, a szabad program lehetőségét, így bebarangolták a Várkert Bazárt, néhányan a Gellért-hegyet vagy épp a Lánchidat. Megtekintettük a Budavári Palotát, a Sándor Palotát, a Mátyás-templomot, a Halászbástyát.

Este fél 10-re értünk Békéscsabára, alaposan elfáradva, de élményekkel telve. A kirándulás megszervezése, lebonyolítása a Nagy Imre Emlékház és a Nagy Imre Társaság munkatársainak lelkiismeretes munkáját dicséri, köszönjük az érdekes, színes programot, nagyon tartalmas, élménydús kirándulásban volt részünk!! A diákok kérték, hogy menjünk jövő héten is!

Szervező és kísérőtanár:

Horváthné Szalai Angelika