Befektetés a jövőbe

Kínai delegáció a Széchenyiben

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumába látogattak az SZTE Konfuciusz Intézetének igazgatói, Wang Lei és Mohr Richárd.

Az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója Elismerő Díszoklevelet adott át Paláncz Györgynek a kiváló együttműködés elismeréseképpen. Az iskolában két éve folyik kínai nyelvoktatás.

A megbeszélésen Wang Lei, az Intézet igazgatója a szorosabb partneri kapcsolat újabb lehetőségeiről beszélt. Az intézet célja a kínai nyelvoktatás iránti érdeklődés felkeltése és fenntartása, ezért az elért eredményeket nyelvvizsga formájában kívánják felmutatni. Az Intézet felmenő rendszerben szeretné bevezetni a nyelvvizsgákat a partner intézményekben. Először belső felmérésként.

A középiskolai korosztály két szinten tehet nyelvvizsgát : a HSK 2. (alapfok) írásbeli vizsga a 11. évfolyamig, a HSK 3. (középfok) írásbeli és HSKK II. (középfok) szóbeli nyelvvizsga az érettségiző diákok számára lett összeállítva. Az új típusú HSK nyelvvizsgát (a 4. szinttől) Magyarországon is el lehet ismertetni. A HSK szinteket a CEF (The Common European Framework Reference for Language = Közös Európai Nyelvi Referenciakeret) alapján, azok követelményeit figyelembe véve dolgozták ki.

Az intézet elegendő létszám esetén péntekenként ingyenes HSK, HSKK felkészítő tanfolyamokat (HSK 2. szinttől) biztosít a diákok számára.

A nyelvvizsga a későbbiekben a SISU Nyári Táborok jelentkezéséhez is elvárás lesz. A felsőoktatási felvételinél többletpontot jelenthet. A vizsgadíjak jelentősebb olcsóbbak, mint Kínában vagy más országokban HSK (írásbeli) 1. szint 5000 Ft, 2. szint 6000 Ft, 3. szint 7000 Ft, HSK 6. szint 10000 Ft, HSKK szóbeli alapfok: 6000 Ft, középfok 7000 Ft.