Befektetés a jövőbe

Közlekedés szakmacsoportos tanulók őszi gyakorlata Németországban

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén ősszel is 6 Trefortos diák vehetett részt németországi szakmai gyakorlaton iskolánkból. Galambos Ákos autószerelő, Miskó László és Tóth László autóelektronikai műszerész, valamint Nagy Márk László, Papp László és Vári Tamás közlekedés szakmacsoportos tanulók az egy hónapos kiutazás előtt német, szakmai, kulturális és lélektani felkészítő foglalkozásokon vettek részt. A fogadóvárosba, Lipcse-Schkeuditzba iskolai autóval utaztak, kísérő tanáruk, Komáromi Zoltán vezetésével.

A kint töltött időért felelős szervezet a Vitalis GmbH volt. A gyakorlati helyek mellett a csoport szállását, napi kétszeri étkezését és kulturális programokat is biztosította. A korábbi kiutazásokhoz hasonlóan a tanulók ezúttal is egy Volkswagen márkaszerviz mellett működő tanműhelyben kaptak gyakorlati feladatokat német mentoruk szakmai irányítása mellett. A mostani gyakorlat érdekessége volt, hogy néhány napra egy veterán autókat restauráló műhelyben is kipróbálhatták magukat a diákok. Egyedülálló tapasztalási lehetőséget adott számukra: hogyan lehet modern technológiák segítségével a régi gépjárműveket az eredeti állapotukra hozni, ügyelve a korhű megjelenésre?

A tanulók munkanaplóban rögzítették a napi eseményeket, a gyakorlati feladatokat, illetve kulturális és szabadidős programokat is. A beszámolók alapján elmondható, hogy a diákok jól érezték magukat a négyhetes gyakorlaton, és rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza. Megismerték a kinti munkamódszereket, lehetőségük volt összevetni a hazai és a német szervizelési gyakorlatot. Megtapasztalták az idegen nyelv tudásának fontosságát. Lipcse, Drezda, Berlin nevezetességeinek megtekintésével bővítették kulturális és történelmi ismereteiket Németországról és Európáról.

A gyakorlatot minden tanuló sikeresen teljesítette, eleget tettek beszámolási kötelezettségeiknek is, így megérdemelten kapták meg Kiss Mihály igazgató úrtól és Bohus Mária Magdolna tanárnőtől, a program koordinátorától az Europass mobilitási igazolványt, melyet álláskereséskor referenciaként tudnak majd hasznosítani a fiatal szakemberek.

Az egy hónapos gyakorlat iskolánk Erasmus+ szakképzési mobilitási pályázatának a támogatásával valósulhatott meg. Ugyanennek az európai uniós programnak a részeként 2018 nyarára 6 CAD-CAM informatikus tanulónk számára hirdetünk meg németországi gyakorlati lehetőséget. A jelentkezés módjáról és a további részletekről iskolánk honlapjáról és Facebook-oldaláról tájékozódhatnak az érdeklődő diákok.