Befektetés a jövőbe

Megkezdődtek az egészségügyi szakmai gyakorlatok a Szent-Györgyiben!

A 2018/2019-es tanév kezdetével egy időben elkezdődtek az egészségügyi ágazat illetve szakképzés szakmai gyakorlatai, melynek idén is a Békés megyei Központi Kórház békéscsabai és gyulai tagkórházai adnak helyet a leendő ápolóknak valamint csecsemő-és gyermekápolóknak.

Évközi szakmai gyakorlaton a szakgimnázium 11-12. évfolyamaiból, valamint a szakképzés 13-15. évfolyamaiból összesen 217 tanuló vesz részt gyakorlaton a legkülönbözőbb betegellátó osztályok munkatársai segítségével a sürgősségi osztálytól kezdve a fül-orr-gégészeti és szülészeti osztályon keresztül a pszichiátriai osztályig.

A szakgimnáziumi osztályok 11. évfolyamos tanulói kéthetenkénti két nap, míg a 12. évfolyamos tanulók kéthetenkénti 1 nap szakmai gyakorlatot töltenek, a szakképzős osztályok képzéstől függően kéthetenkénti 4 illetve 5 nap összefüggő gyakorlatot folytatnak.

A tanévnyitó napján a szakképzős évfolyamok, szeptember 04-én a szakgimnáziumi évfolyamok kaptak részletes tájékoztatást a kórház vezetőségétől a gyakorlati tudnivalókkal kapcsolatban, valamint munka-és balesetvédelmi, és minőségügyi oktatásban részesülnek.

Tárkány-Szűcs Zsuzsanna ápolási igazgatóhelyettes fogadta a gyakorlatot kezdő hallgatókat, és meleg szavakkal indította el a tanév gyakorlati képzését.

A szakképzős tanulókkal a kórház tanulószerződést köt, mely tulajdonképpen egy munkaviszony létesítése a gyakorlati időtartamra, valamint a Szabóky Adolf ösztöndíjprogram keretein belül, tanulmányi eredménytől függően havonta 20-50.000 Ft. díjazásban is részesülnek . A kórház munka-és védőruházatot, kedvezményes étkezést és foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat is biztosít a tanulók részére.

A tavalyi évtől kezdődően a hallgatók pályázhatnak a hiányszakmákat felölelő és támogató „Ápoló leszek” ösztöndíjra is, mely sikeres pályázat esetén újabb anyagi támogatást nyújt a tanulók részére.

Diákjaink a betegellátó osztályokon testközelből kapnak lehetőséget arra, hogy az iskolában szerzett elméleti tudásukat a gyakorlatba átemelhessék, gyakorolhassák, illetve megtapasztalhassák, hogy a beteg emberek ellátása, ápolása, pszichés támogatása az egyik legszebb és legbensőségesebb hivatás, amelyet egy fiatal csak választhat.