Befektetés a jövőbe

Modenai tanulmányút

2019 októberében a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma nyolc munkatársa - Béládi Csaba László, Bohus Mária Magdolna, Dr. Karmanóczki András, Kovács Ágota Éva, Kiss Mihály, Kruzsic László, Nagy Miklós, és Varga Sándor - utazott Észak-Olaszországba az iskola Erasmus+ szakképzési mobilitási projektje keretében. Az egyhetes továbbképzés célja a modern építészeti, épületgépészeti, energiagazdálkodási módszerek tanulmányozása volt.

Az egy hét során a csoport a modenai fogadó iskola, az Istituto Technico Industriale Statale „Fermo Corni” igazgatóhelyettes asszonya és koordinátora, Cecilia Lombardi tanárnő vezetésével többek között az olasz épületek energiatanúsítását, valamint innovatív tanulási eszközöket, módszereket ismert meg az energiagazdálkodás területén.

Az első nap délelőttjét a csoport az iskola megismerésével töltötte. A délutáni program az ASS Energy Agency meglátogatása volt. Az iroda tevékenysége az épületek energiahasznosításának növeléséhez, az innovatív módszerekkel történő tudatos ifjúságneveléshez kapcsolódik.

A következő napon a modenai hulladékfeldolgozó, a Hera Gruppo megtekintése, megismerése volt a délelőtt programja. A téma nagyon időszerű bármely országban, településen. Tonnányi hulladék keletkezik napjainkban, melynek kezelése, feldolgozása, újrahasznosítása lehet gond, vagy, ahogy a modenai példa mutatja egy, a közösség számára hasznot hajtó tevékenység. A feldolgozó automatizált működési folyamatait, korszerű gépparkját ismerhették meg a csoport tagjai. A délután során az IMAL PAL csoport modenai részlegében Massimo Bergonzini elektronikai részleg vezetője fogadta Kiss Mihály igazgató urat, valamint a csoport koordinátorait, Bohus Máriát és Kruzsic Lászlót, hogy egyeztessék az iskola tanulói számára a közeljövőben a cégnél megvalósuló Erasmus + szakmai gyakorlatot. A korszerű, egyedi automatizálási berendezéseket is gyártó IMAL csoportnál már 2017-ben is volt erősáramú elektrotechnikus tanuló gyakorlaton, a találkozó a folytatás jegyében zajlott. Massimo Bergonzini az azóta eltelt idő eredményeit foglalta össze, bemutatta a bővülő területen jelenleg is nagyon produktívan prosperáló cég működését. Az intézmény nagyon sok eszközzel segíti a Fermo Corni iskolát is, számos szakember nevelkedett az iskolában, akik jelenleg az IMAL cégcsoport alkalmazottai. A gyakornoki rendszerben jelenleg is 30 tanuló tölti gyakorlatát náluk, ezt a számot növelnék az Erasmus + gyakorlaton résztvevő békéscsabai tanulók.

A szakértői csoport a hét közepén Bolognába utazott, ahol a Museo del Patrimonio Industriale meglátogatása volt a program. A technikatörténeti múzeum a mai fiatalok érdeklődését is felkeltően, változatos módon mutatja be az olasz feltalálók találmányait. Sok darab ki is próbálható, illetve kisebb bemutatók, filmek segítik egy-egy eszköz működésének megértését.

A hét további programjai ismét Modenában zajlottak, egyrészt a fogadó iskolában, másrészt az úgynevezett az EcoVillaggio faluban. A Modena város közelében 2010 óta folyamatosan épülő falu a zéró energiafelhasználás, környezettudatos életmód jegyében működik.

A hét során látott cégek, iskolák egy olyan Olaszországot mutattak meg a résztvevők számára, melynek lakói, tanárai, diákjai környezettudatosak, készülnek a jelen, a jövő kihívásaira. A fenntartható fejlődés jegyében keresik a megoldási lehetőségeket, és nem félnek kísérletezni sem.