Befektetés a jövőbe

Nemzetközi Földmérő Ötpróba a vízműsök részvételével

Idén 13. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Földmérő Ötpróbát (International Geodetic Pentatlon - IG5) április 27-29. között. A versenyt a zsolnai műszaki szakközépiskola tanárai szervezték, amelyen összesen 31 csapat indult (Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról). Az útvonalat megadott koordináták alapján, nehéz terepi viszonyok között kellett teljesíteni, közben földmérési feladatokat kellett elvégezni és mindezt lehetőleg minél gyorsabban. A Vízműből idén is két csapattal vettünk részt a megmérettetésen, csapatonként egy lánnyal és két fiúval.

A csapattagok:

10. csapat: Zahalka Renáta (11. A), Király János (13. D), Horváth Csaba (13. D)

31. csapat: Duró Zsanett (13. D), Tar Ádám (13. D), Zámbó Szilárd (10. E).

Pénteken, az érkezés után a szervezők megnyitották a versenyt, majd egy rövid városnézés és kvíz után elfoglaltuk a szállást. Másnap a startnál minden csapat megkapta a koordinátákat, amelyeket fel kellett keresni. A teljes táv kb. 12 km volt, 28 ellenőrző ponttal, amelyből ötnél geodéziai feladatok várták a versenyzőket, mint például pontraállás teodolittal, magasságkülönbség meghatározása szintezőműszerrel, terület meghatározása, trigonometriai magasságmérés, valamint szakmai totó. A versenyt két kategóriában is értékelték, méghozzá a pontosság és gyorsaság szerint.

A célba érkezés után finom ebéddel várták a versenyzőket, majd a szállásra érkezés után eredményhirdetés következett. Csapataink a középmezőnyben végeztek.

Ezúton is köszönjük a szervezőknek a vendéglátást és a Vásárhelyi Pál Alapítványnak a támogatást.

Kovács Róbert beszámolója