Befektetés a jövőbe

Néptánc a Keményben A magyar kultúra napján

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” (Bartók Béla)

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy ezen a napon fejezte be és tisztázta le a Himnuszt Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc.

A kultúra fogalmába beletartoznak azok értéke, amelyeket az emberi társadalom eddigi élete során létrehozott. A magyar kultúra egészébe beletartoznak mindazok az értékek, amiket a magyarság teremtett határokon innen és túl. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy a megemlékezés mellett, odafigyeljünk hagyományainkra és a saját értékeinkké tegyük azokat. Szellemi és tárgyi értékeink bemutatása közül mi a tánc, a zene szeletét választottuk, az ehhez kapcsolódó néprajzi emlékeinkkel. A nap megszervezését Ádám Szilvia tanárnő osztályával a 9.B-vel vállalta.

A néprajzi kiállítás különleges darabja Gyurisné Fehér Mária tanárnő édesanyja által kézzel hímzett kalocsai blúz, amiből mindössze kettő van a világon, egy varsányi fiú viselet, pásztorbot, betyármellény.

A nap folyamán többször felcsendült a táncra hívó népzene. Először 9.25-kor a folyosón flashmobként táncra perdültek a népviseletbe öltözött párok, majd a tánc végeztével a tornaterembe invitálták az érdeklődőket. A következő program viseletbemutató volt, aminek keretében több tájegység ruháit ismerhették meg a jelenlévő diákok és tanárok, amit a kivetített térképen földrajzilag is elhelyezhettek. A néptáncosok és tanáraink bemutattak többek között mezőségi, szilágysági, moldvai, viseletet. A bemutatónak különleges színfoltja volt, hogy Mihályfiné Laczkó Mónika tanárnő saját élő varsányi viseletét mutatta be, majd énekelt szülőföldje népdalaiból. Emellett viselet kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők.

A kísérő programok részeként a táncbemutatókat moldvai tánctanítás követte.

Köszönet szeretnénk mondani néptáncos diákjaink saját tánccsoportjainak, kiemelten a gyomai Körösmenti Néptánc Együttesnek, Ádám Tündének és a Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolának akik népviseletekkel segítették a rendezvény sikerét.

„Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül” Kodály Zoltán