Befektetés a jövőbe

Ökobuli a Vízműben

Mint ahogy arról már korábban írtunk, a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyerte meg azt a tervezőpályázatot, amely a PontVelem Kft. szervezésében került meghirdetésre a környezetvédelem jegyében. E „buli” megszervezésére a Vásárhelyi Napok tűnt legalkalmasabbnak, amely 2018. március 26-28. között került megrendezésre. Az Ökobuli keretében az első napon a vállalkozó fiatalok smoothie-t és lassi-t készíthettek és kóstolhattak meg, illetve Ambrus György Krisztián olimpiai bajnok társaságában zöldséget és gyümölcsöt faraghattak. Ugyanezen a napon kreativitásukat is megcsillogtathatták diákjaink, mindennap használatos tárgyakat használhattak fel újra, ezzel is „zöldebbítve” környezetünket. A második napon a fluidumkitermelő szakos kollégáink által biztosított kőzeteket festhettek meg a diákok, illetve tesztelhették az ízlelőbimbóikat annak kitalálásával, hogy bolti vagy házi termékről van-e szó. A harmadik napon a témában érintett külső szakemberek segítségével kaphattak betekintést a klímavédelem stratégiai megoldásaiba. Így a meghívott előadók közt szerepelt Ambrus György Venesz-díjas olimpiai- ésvilágbajnok mesterszakács, a Magyar Gasztronómia Nagykövete, a Békés Megyei Culinary Team menedzsere, aki a „A hulladékkezelés a gasztronómiában és a világversenyeken”címmel tartott előadást. Az iskola partnere az Alföldvíz Zrt. Békéscsaba részéről Diós Zsolt PR menedzser tartott előadást a vízgazdálkodás témaköréről. A Körös-Maros Biofarm Kft. bioélelmiszerek témakörében, míg a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. részéről Bányai György PR menedzser tartott előadást a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségéről. Az előadások között a diákok ízletes salátákat kóstolhattak.

A három napos programunkat egy szelektív hulladékgyűjtési verseny is kísérte, amelyet a 10. B osztály nyert meg osztályfőnökük, Kisné Szörnyü Tünde vezetésével, továbbá Lopusnyiné Gyulai Ágnes tájképeinek kiállítása emelte a rendezvény fényét. A program során elkészül az Ökobuli logója is, amelyet Kozák Emese, 12. D osztályos tanuló nyert meg kézzel készített rajzával. A rendezvény megkoronázását a japán cseresznyefa elhelyezése jelentette, amelyet az újonnan megválasztott diákigazgató, Balog Mihály ültethetett el az iskola udvarán.

Köszönjük Kántor Ivett tanárnő áldozatos munkáját, amellyel megszervezte az előadásokat, illetve segített a smoothie és lassi elkészítésében, illetve a gyümölcs- és zöldségfaragásban. Köszönetet mondunk Hricsovinyi Rita tanárnőnek, aki ízletes salátákat készített, és megszervezte a kőzetfestést. Köszönjük Martinák Judit tanárnőnek és a 11. E osztálynak is a munkáját, akik lelkesen kóstoltatták a bolti és házi termékeket. Kovács Róbert tanár úrnak, aki a logó végső formába való öntésében segédkezett, Bogdánné Gondi Melinda tanárnőnek, aki kreativitásával elvarázsolta a gyermekeket, és Kiss Emese tanárnőnek, aki összefogta a pályázat megtervezését és elkészítését, és felelt annak megvalósításáért.