Befektetés a jövőbe

Országos versenyen a Szent-Györgyi elsősegélynyújtói és imitátor csapata!

A szép szeptemberi hétvégén Miskolc belvárosában sétálgató helyiek alaposan meglepődhettek, mikor lépten-nyomon vérző, gyakran igen súlyos sérültekbe, vagy életveszélyes állapotban lévő betegekbe futottak a város különböző pontjain. Szerencsére gyorsan érkezett a segítség, elsősegélynyújtó csapatok képében, hiszen idén a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén rendezte meg 47. Országos Elsősegélynyújtó versenyét. Szeptember 8-a az Elsősegélynyújtás világnapja, így stílusosan a versenyt is ehhez a dátumhoz közeli hétvégén rendezik meg minden évben.

A Magyar Vöröskereszt felmenő rendszerű országos versenyét helyi, városi és megyei selejtezők előzték meg, a versenyben laikus csapatok vesznek részt: általános iskolai, ifjúsági és felnőtt kategóriában és mérhetik össze tudásukat. A megyei versenyek győztesei vesznek részt az országos megmérettetésen. Összesen 21 gyermek, 21 ifjúsági és 16 felnőtt csapat mérte össze tudását Miskolc város különböző helyszínein.

Békés megyét idén két korosztályban a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium középiskolás tanulói és felnőttképzésben részt vevő sportedző hallgatói képviselték Juhász Csilla tanárnő lelkiismeretes felkészítő munkája segítségével. Ők szeptember 7.-én indultak Miskolcra, hogy másnap részt vegyenek az egész napos rendezvényen.

Azonban egy ilyen nagyságrendű verseny esetében bizony szükség van ellátandó sérültekre, betegekre, hiszen éppen ez a lényeg: segíteni bajba jutott embertársainkon, tudásunkhoz mérten mindaddig, míg a szakszerű segítség meg nem érkezik. Ilyenkor úgynevezett baleset - imitáció segítségével, szituációs helyzetekben kell helyt állni. A szimulációnak azt a formáját nevezzük baleset - szimulációnak, amely során a realisztikusan ábrázolt sérülésen kívül az áldozat viselkedését, ellátásra való reakcióját, és a baleseti- vagy katasztrófa helyszín valamennyi jellegzetességét egyaránt meg lehet mutatni. Tehát az ebben részt vevő imitátorok gyakran meglehetősen élethű, ám mesterségesen előállított sérülésekkel, a nagykönyvben megírt tünetekkel rendelkező rosszullétekkel, pánikhelyzettel, és meglehetősen alapos színészi tehetséggel alakítják a kívülállók részére sokszor valóban ijesztőnek ható helyzeteket. Ezeket a szituációkat képzett, és a feladatokra magasan képzett imitátorok alakítják.

Az országos verseny színvonalát békés megyei imitátor csapat is emelte, melynek vezetője a téma szakértője, Szilágyi Ágnes tanárnő, aki szintén a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Kollégium egészségügyi tanára. Az imitátor csapat egy nappal a versenyzők előtt utazott el, hogy kellőképpen felkészülhessenek a másnapi „megpróbáltatásokra”, és a sérülésekhez, sminkeléséhez szükséges alapanyagokat előkészítsék. Az imitátor csapatok szintén az ország minden részéből érkeztek, csapatépítő tréningen és szimulációs oktatáson vettek részt, melyen sikeresen összekovácsolódott a mintegy 78 résztvevő.

A sebek, sérülések előállítása felér egy boszorkánykonyhai varázslattal: minden praktikára szükség van ahhoz, hogy minél valósághűbb sebek kerülhessenek fel az imitátorok karjára, lábára, fejére, hasára.

Egy kis ízelítő a felhasznált alapanyagokból:

-12 kg liszt,

-20 kg cukor,

-kb. 12 adag (1,2kg) citromsav,

-1 kg ételszínezék

-2l ecet,

-tapétaragasztó

Ki gondolná, hogy ezekből az anyagokból égési sérülés, szúrt, vágott, csonkolt seb, valamint nagy mennyiségű vér keletkezik, és bizony minden egyes elsősegélynyújtó csapat után ezeket újra vissza kell varázsolni az imitátorokra, ahogy azt a baleseti helyzet megköveteli.

És hogy milyen esetekkel szembesültek a csapatok, és velük együtt a szemlélődő miskolciak?

7 helyszínen, köztük az Avas kilátónál, a Szinva Park közelében, iskolában, a Szinva folyó partján kellett segítséget nyújtani a legkülönfélébb környezetekben, terepeken, és sokszor nagyon nehéz körülmények között, melyek az alábbi helyzeteket mutatták be.

Tömeges baleset kategóriában:

-lezuhant hőlégballon, csuklóban csonkolt sérülés, áthatoló hasi sérülés ellátása…

-lakóházban történt robbanás sok sérülttel

-tömegverekedés sérültjeinek elsősegélyben részesítése, nagy fokú vérzés csillapítása, ellátása

Egyéb baleseti ellátás:

-hajléktalanok étkeztetése során történt forrázás, égett sérült ellátása

-vízbe fulladt gyermek és felnőtt újraélesztése

-epilepsziás roham, a beteg hozzátartozójának rosszullétével, illetve magasból leesett sérült ellátása

-szén-monoxid mérgezés, mérgezettek kimentése, ellátása

A verseny nyitóünnepségén három Szegyában végzett korábbi versenyző, jelenleg imitátor Életmentő Érdemérmet vehetett át a Magyar Vöröskereszt Országos Vezetőségétől.

A díjazottak:

ERDEI HENRIETTA

LUCZ LOLITA STELLA

OROSZ NIKOLETT

Történetük. 

Mindhárman a Magyar Vöröskereszt tagjai. Ifjúsági vöröskeresztesként és gyakorló ápoló hallgatóként sajátították el az elsősegélynyújtás fortélyait, ismereteiket a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat alatt és Országos Elsősegélynyújtó Versenyeken is hasznosították. kiváló elsősegélynyújtók és Békés megye rangidős imitátor koordinátorai.

Idén, júliusban Zamárdi egyik hotelében vállaltak nyári munkát a lányok, ahol egy vendég hirtelen rosszul lett, majd leállt a keringése. Azonnal megkezdték az újraélesztést. Fél órán keresztül végezték, 3-an felváltva a mentő egység megérkezéséig. További fél óra küzdés után sikerült stabilizálni a vendég állapotát. Köszönjük.

Nikolett egyébként a 2017/2018-as tanévben rendezett Worldskills szakmai verseny magyarországi győztese az ápolás-gondozás szakmában.


Orosz Nikolett az elismerését megyei ünnepségen veszi át.

Szívből gratulálunk a kitüntetéshez!

Szilágyi Ágnes kolléganőnk az egész versenyen vezető imitátorként segítette a csapatok munkáját, valamint a versenyt követően megkapta kinevezését a Békés megye vezető baleset szimulációs koordinátora pozícióra, melyhez szintén szeretettel gratulálunk!

AZ Országos Elsősegélynyújtó Versenyen részt vevő közel 600 fő elsősegélynyújtó, valamint imitátorok, versenybírák összehangolt, és magas szintű munkája bebizonyította, hogy a sérültek számára nyújtott segítségnyújtás az egyik legmagasztosabb, és legalapvetőbb emberi kötelességünk.

Reméljük, hogy beszámolónk motivációként hat majd az eljövendő helyi, városi és megyei versenyekre jelentkező csapatok számának emelkedésére, és az elsősegélynyújtás népszerűsítésére.

Kedvcsinálóként az alábbi linkeken ízelítőt adunk a verseny légköréből, valamint a valóságos karneváli hangulatot idéző záróünnepségéről:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=187&v=0SRsosNK4ok

https://m.minap.hu/galeria/elsosegelynyujto-verseny-dijatado

http://www.boon.hu/sok-baleset-de-segitettek-az-ifju-elsosegelynyujtok-miskolcon/3978387