Befektetés a jövőbe

PÉNZ7 iskola a Kemény

Örömmel értesültünk róla, hogy intézményünk a pénzügyi és vállalkozói kultúra terén tett aktív közreműködésért a Pénz7 szervezőitől megkapta a „PÉNZ7 ISKOLA – A TUDATOSAN GAZDÁLKODÓ DIÁKOKÉRT” címet, és az ehhez kapcsolódó logó használatára is feljogosítottak minket.

Nagy öröm a számunkra, hogy a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványa elismeri az iskolánkban folyó pénzügyi tudatosságra nevelő munkát, és lehetővé teszi számunkra, hogy mint PÉNZIRÁNYTŰ ISKOLA az idei tanévben megújult Pénziránytű Iskola logó mellett a PÉNZ7 Iskola logót is használhassuk intézményünk népszerűsítésére honlapunkon, levelezésünkben, vagy például beiskolázási rendezvényeinken, nyílt napjainkon.

Ezúton köszönjük a szervezők kitüntetett figyelmét és elismerését, és szívből gratulálunk Tuska Katalin tanárnőnek a PÉNZ7 iskolai programjainak megszervezéséért.

Néhány gondolat a programról:

Magyarország, így iskolánk is 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a diákokat pénzügyi ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosság fontosságára. Az országosan megszervezett szakmai programoktól, az iskolákban futó helyi eseményeken át, játékos versenyekig számos csatornán találkozhatunk a PÉNZ7 eseménysorozatával, melyet 2015 és 2016 között a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben indított el mint főszervező az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával.

2017-től az EMMI mint projektgazda a tananyagot a tanév hivatalos rendjébe is beillesztette. Ehhez kapcsolódóan megjelent a Pénziránytű Alapítvány „Iránytű a pénzügyekhez” című, középiskolások részére íródott tankönyve, és egyéb kiadványok is készültek, készülnek, frissülnek, amelyeket az ezt igénylő iskoláknak térítésmentesen juttatnak el évről évre.

A program téma- és támogatói köre is bővült 2018/2019-es tanévtől, mivel a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói alapismeretek élményalapú bemutatása is bekerült a programsorozatba a Junior Achievement Magyarország Alapítvány jóvoltából.

Tevékenységünk:

A programhoz való csatlakozásunk óta évről évre megszervezzük a PÉNZ7 helyi programjait, sikerrel veszünk részt országos és országhatáron is átnyúló pénzügyi versenyeken, konferenciákon, továbbképzéseken.

A 2018/2019-es tanévben a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványa és a Diákhitel Központ Zrt. „Pénzre váltható tudás” címmel kihelyezett pénzügyi projektnapokat hirdetett meg a Pénziránytű Iskolahálózat tagjai számára. Országos szinten összesen 8 iskola nyerhette el a programban való részvétel lehetőségét. Lelkes kollegáinknak köszönhetően a projektnap megrendezésére sikerrel pályázott az iskolánk. A program koordinátora Tuska Katalin tanárnő volt. A projektnapot online pénzügyi „kvíz show” zárta. Ennek eredményeként a pénzügyi oktatás fejlesztésére fordítható vissza nem térítendő támogatási összeget „dolgoztak össze” diákjaink és „vállalkozó” tanáraink. Az összegből egy felejthetetlen élményeket nyújtó pénzügyi szakmai kirándulást szervezett kolleganőnk Budapestre.

A pénzügyi ismeretek tanítása iskolánkban nem előzmény nélküli, hiszen 2005-től több éven keresztül egy-egy tanévre szólóan diákvállalkozások működtek a Junior Achievement Magyarország Alapítvány égisze alatt. Minden évben versenyeztek diákjaink hasonló, az országban működő diákvállalkozásokkal. Ennek kapcsán külföldi megmérettetésre is kijutottak, és díjazottként tértek vissza. Ezen kívül diákjaink több alkalommal is országos gazdasági kalandjáték döntősei, kiemelkedő helyezettjei voltak. Az évente megrendezendő országos szakmai tanulmányi versenyek felkészülésébe is besegít a pénzügyi ismeretek oktatása.

A mindennapokban ezen ismeretek átadása hangsúlyosan megjelenik. Az idei tanév októberében a „Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!” országos pénzügyi versenyen ért el három csapatunk is szép eredményt. Jelenleg, a tavaszi idényre készülve, a BankCode tanulmányi versenyre szerveződnek a csapatok. A verseny szervezői a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány.

Az immár hetedik alkalommal, 2021. március 1-jén induló PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét programsorozatán természetesen mi, a BSZC Kemény Gábor Technikuma is részt veszünk majd. Az oktató kollegáink egyénileg is regisztrálhatnak a témahét kezdetéig a www.penz7.hu oldalon.