Befektetés a jövőbe

Pénz7, pénzügyi és vállalkozói témahét a Keményben

2012. év augusztusától miniszteri rendelet szabályozza az oktatási intézményekben a projektoktatást lehetővé tevő témahetek megtartását. Intézményünk, a BSZC Kemény Gábor Technikum 2015 óta résztvevője ennek a programnak. A Pénz7 pénzügyi és vállalkozói témahetet iskolánkban az idén 7. alkalommal szerveztük meg. Ezzel együtt, több pénzügyi programunknak, pénzügyi versenyeken való szereplésünknek köszönhetően, a pénzügyi és vállalkozói kultúra terén megvalósult aktív közreműködésünkért a „Pénziránytű Iskola” cím mellett az idei tanévben megkaptuk a „Pénz7 Iskola – A tudatosan gazdálkodó diákokért” címet is.

Országosan - így iskolánkban is- 2021 márciusában zajlottak a „PÉNZ7” programjai. A 2020/2021. tanév két kiemelt témája: „Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés” valamint „Vállalkozásindítás fiatalon”. Iskolánkban március 1-5. között 20 oktató 26 osztályban vagy tanulócsoportban, 73 tanítási órán foglalkozott valamilyen formában e témával. Évről évre egyre több résztvevőt üdvözölhetünk a programban. Különösen kiemelkedő ez az eredmény a jelenlegi nehéz helyzetben, digitális oktatási körülmények között, amire nagyon büszkék vagyunk! Innen is nagyon köszönjük minden kollega és diák aktív részvételét!

A Keményben a megadott témakörhöz kapcsolódóan sokféle kérdés megvitatásra került a különböző tanítási órákon. Ezek közül néhány: A háztartások pénzügyei; Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés készítése projekt feladat formájában; Megtakarítások, hitel, adósság, vagyon és rang; Energiamegtakarítás, kiadáscsökkentés; Bankkártya használata; A pénz szerepe a sportban; stb. Kísérő programként három pénzügyi verseny is zajlott/zajlik: a BankCode verseny 2. fordulója és a Zset-on pénzügyi verseny 1. fordulója. Ez utóbbin középdöntős versenyzőnk van. A harmadik, egész hónapban futó verseny a Részvényfutam, a Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány közös versenye. Itt több bátor résztvevő ismerkedik napról napra a befektetési lehetőségekkel, a tőzsde világával biztonságos körülmények között a virtuális térben. Önkéntes előadót köszönthettünk a Pénz7 szervezőjének nyílt óráján, „Vállalkozás indítása fiatalon” témában. Az online tér adta lehetőségek közt Pénz7 kvíz – Kahoot programban vehettek részt a tanulóink.

A pénzügyi témahét előtt a Pénz7 hivatalos honlapján tananyagokat tettek közzé, és felkészítő webináriumot tartottak, amelyet ezúton is köszönünk, hiszen több kollegánk is részt vehetett ezeken, és profitálhatott az ott hallottakból.

Mazán Márta és Tuska Katalin a Pénz7 iskolai szervezője