Befektetés a jövőbe

Sikeres projektnap a Keményben

Nagy sikerrel zárult a „Pénzre váltható tudás” című projektnapunk! Ez az esemény egybeesett iskolánk idei 3. nyílt napjával.

Az eseményt megelőző hetekben lázas készülődés folyt az érintettek körében. „Kicsik” és „nagyok” azon dolgoztak, hogy minden és mindenki a helyén legyen az adott pillanatban.

A rendezvényünk a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványa és a Diákhitel Központ Zrt. 2018/2019. tanévi programsorozatának az 1. állomása volt.Egy-egy projektnap megrendezésére bármely magyarországi középiskola jelentkezhetett, amely tagja a Pénziránytű Alapítvány Iskolahálózatnak. Több mint húsz pályázó iskola közül került kiválasztásra az a nyolc (2 fővárosi és 6 vidéki) intézmény, amelyek - országszerte - helyszínt biztosíthatnak a programnak. Nagyon büszkék vagyunk, hogy iskolánk, a Békéscsabai SzC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma is elnyerte a projektnap megrendezésének lehetőségét! Fontosnak tartjuk, hogy részt vegyünk minden olyan rendezvényen, programon, versenyen, ami hozzájárul pedagógiai céljaink megvalósításához, a diákjaink pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Ennek a rendezvénynek is nem titkolt célja az volt, hogy használható tudást kapjanak a fiatalok. Ismerjék és értsék meg az őket körülvevő világ gazdasági és pénzügyi folyamatait, és ezáltal könnyebben boldoguljanak a pénzügyi világban.

A rendezvény két interaktív tanórával indult négy osztályban. A tanórák témája a pénzügyi tervezés 16-18 évesen. Ezeket a tréningeket az intézményünk - előzetesen az Alapítvány által felkészített - szaktanárai vezették, 20-25 fős csoportokban. Az órákat tartották: Dr. Szabóné Varga Ildikó a 12. b osztályban, Karácsonyi Szilvia a 11. c-ben, Ollár Aurél a 10. c-ben, Ollárné Tatár Mária a 11. b osztályban

A program második részében közismert vendégekkel és az iskolánk egy-egy sikeres volt, valamint jelenlegi diákjának részvételével interaktív pódiumbeszélgetést tartottunk, ahol a pénzügyi tervezésről, pénzkezelési technikákról és a pénzügyi tudatosságról hallhattunk hasznos tanácsokat, tippeket.

A projektnapot online pénzügyi kvíz show zárta. A pódiumbeszélgetés és a kvíz ceremóniamestere az ismert zenész – műsorvezető, Garami Gábor volt.

Vendégeink voltak a Pódiumbeszélgetésen:

  • Schoblocher Barbara (énekesnő, Blahalouisiana együttes)
  • Mózner László (gitáros, Blahalouisiana együttes)
  • Kövér Kristóf (Európa bajnok és VB ezüstérmes kínai harcművészetekben, a Créme da la Pop zenekar gitárosa)
  • Viczián Szabolcs, az iskolánk sikeres volt diákja (autóelektronikai műszerész és autószerelő mester, Bogárzói Szervizműhely Kft.)
  • Balog Nátán Imre, 12.b osztályos Logisztikai ügyintéző szakos tanuló (Fekvenyomó többszörös magyar bajnok, háromszoros világbajnok, egyszeres Európa bajnok, világ- és Európa-csúcstartó)

A Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Alapítványa részéről a program szakmai kurátorai Bernáth Julianna oktatási igazgatóhelyettes, Juhász Dóra és Marton Zoltán voltak.

A műszaki feltételek hibátlan megteremtését Babócsai Gábor műszaki igazgatóhelyettes kolléga „vezényelte”. A program koordinátora Tuska Katalin volt.

Ez úton is köszönetet mondunk mindazon pedagógus és nem pedagógus kollégának, diáknak, akik aktív részvételükkel, lelkesedésükkel hozzájárultak a program sikeréhez. Vendégeinknek köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat és jelenlétükkel emelték az esemény színvonalát.

Az alábbiakban megosztjuk a Pénziránytű Alapítvány képviselőinek tapasztalatait a békéscsabai Kemény Gábor Szakgimnázium projektnapjáról:„Kiváló együttműködésben valósult meg a projektnap, nagyon elégedettek vagyunk a helyi szervezéssel, az órát tartó tanárok felkészülésével és lelkes részvételével, valamint a technikai feltételek biztosításával. Köszönjük a szíves fogadtatást az iskola igazgatónője részéről is, aki Tuska Katalin kapcsolattartóval együtt kiváló házigazdaként terelgette az Alapítvány munkatársait és a résztvevőket. Nagyon hangulatos, diákcentrikus iskolát ismertünk meg, a diákok jó hangulatban, de fegyelmezetten, érdeklődéssel, jól nevelten vettek részt a pódiumbeszélgetésen és a kvízben is. Örömmel várjuk az iskolát, tanárait és diákjait is a Pénziránytű Iskolahálózat, illetve az Alapítvány további programjain, pályázatain.”

Nagyon szépen köszönjük a méltató szavakat! A Show folytatódik tavasszal a „Pénz7” programjaival, ill. a „Tőzsdejáték” pénzügyi versennyel.