Befektetés a jövőbe

Szakmai gyakorlat Magyaregregyen

A tavalyi tanév végén a kötelező nyári szakmai gyakorlat 1 hetét a 11. évfolyam vízügyi technikus tanulói Magyaregregyen, a bajai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának hidrometriai mérőtelepen töltötték. Az egy hetes tábor alatt a Vízműs tanulók a földrajzi adottságoknak köszönhetően az iskolában tanult vízhozam és vízsebességi mérési módszereket egy hegyvidéki patakon alkalmazva próbálhatták ki a gyakorlatban.

A közelben lévő források vízhozamát köbözéssel, más helyeken mérőbukó telepítésével, illetve forgószárnyas vízsebességmérésre alkalmassá tett szelvényekben végezhettek el. A tanulók ez idő alatt az egész évben tanult ismereteiket a főiskola oktatói segítségével a gyakorlatban elmélyíthették, illetve képet kaptak arról is, hogy amennyiben ezt az intézményt választják a továbbtanuláshoz, milyen feladatok és lehetőségek várják őket hallgatókat. A közel két nap alatt végzett méréssorozatot az azt követő két napban dolgozták fel az előadóteremben és ezzel kicsit főiskolásnak is érezhették magukat, hiszen éjszakába nyúlóan értékelték ki a mérési eredményeket, dolgozták fel a jegyzőkönyveket, illetve készítették el a vízhozam-hossz-szelvényt.

A vízhozammérésen túl beszivárgásmérés is volt a feladatok között, aminek a nehézségét az adta, hogy a vizsgálandó terület magasan a hegyoldalban volt kijelölve, ahová fizikai erejüket felhasználva vödörrel kellett a vizet a mérési területre felhordaniuk. Hősiesen állták a sarat. A jól végzett munka után várt még rájuk egy túra a szokatlan terepen, hiszen alföldiek lévén a hegyi túra sokakat próbára tett. Mindezért kárpótolta őket az út végén a kilátó, amelyből gyönyörű panoráma tárult elénk arról a völgyről, amelyet a korábbi napokon szakmai feladatai során bejártak. A kirándulásra elkísérte őket az iskola egyik földmérő tanára, Bereczki Katalin tanárnő, aki geocaching feladatokkal színesítette a hegyi túrát, ennek lényege, hogy az országszerte elhelyezett geoládákat a megadott koordináták alapján a GPS segítségével felkutassák.

A kijelölt kötelező feladatokon túl és a fegyelmezett munkavégzés jutalmául szórakozásra is jutott idő, a soron következő foci vb mérkőzését közös pizzázással egybekötve tekintettük meg a helyi pubban. Mindent egybevéve remek hangulatú és hasznos hetet tölthettünk el a főiskola vendégeiként, amiért külön köszönettel tartozunk az oktatóknak, Koch Dániel egyetemi tanársegédnek, Dr. Tamás Enikő Anna főiskolai docensnek és ifj. Zsuffa István főiskolai docensnek. A szakmai kirándulás létrejötte nagyban köszönhető továbbá az Alföldvíz Zrt. nagyvonalú támogatásának, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni.

A kirándulás záróakkordjaként a hazautazás délelőttjén Pécsett tettünk egy városnéző sétát a helyi Pollack Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma földmérő tanárának, Kelemen Gergőnek a jóvoltából. Hazaérkezésünkkor pedig immáron a 11. E is gondtalanul élvezhette a jól megérdemelt nyári szünetet.