Befektetés a jövőbe

Szakmai gyakorlaton Finnországban

A BSZC Kemény tagiskolájának diákjai az Erasmus+ program keretében egy hónapig Finnországban mélyítették el szakmai tudásukat. Útjukról rövid beszámolót készítettek. Íme: Nagy izgalommal készültünk a hosszú útra. Túl voltunk már a különböző felkészítéseken mikor november másodikán elindultunk a Liszt Ferenc repülőtérre. Hatunk közül csak egyik társunk utazott repülővel korábban, így ez is fokozta az izgalmakat. Két órás repülőút után érkeztünk meg Helsinkibe, ahol már várt bennünket a fogadó iskola egyik tanára. Autóval kb. fél óra alatt érkeztünk meg Porvooba, ami 45 km-re van Helsinkitől keletre. Porvoo Finnország második legrégibb városa és szerencsére a régi városrészt nagyon szépen megőrizték a helyi lakosok. Mielőtt a szállásra mentünk volna autóval körbementünk és megnéztük a fontosabb látnivalókat.

Az iskola és a szállás kb. 2-2.5 km-re volt a várostól egy kis erdőben, a Helsinkibe vezető út mentén. A megérkezés után elfoglaltuk a szobáinkat. Szerencsére egy háromszobás, jól felszerelt helyet kaptunk, így valamennyien egy lakásban laktunk egy hónapon keresztül. Miután kipakoltunk szétnéztünk a környéken, ismerkedtünk az ott lakó diákokkal.

Másnap az Edupoli iskolában fogadtak bennünket, bemutatták a műhelyt és a velünk foglalkozó mestereket is. Nagyon modern, jól felszerelt műhelyben dolgoztunk. Felhívták a figyelmet, hogy ide külső helyszínről hoznak autókat, nem csak gyakorolni kell, hanem felelősséggel javítani az autókat. Ezzel az egy hónap alatt nem is volt probléma, nagyon elégedettek voltak a munkánkkal. Legjobban egy számítógépes program tetszett, amelybe először be kell írni az autó típusát majd a rendszámát és utána megmutatja, hogy hol van a probléma. Most jött jól az angol nyelvtudás, mert szövegesen is leírta a program a teendőket, angolul. Persze a legfontosabb mégis a szakmai tudás volt, mert sokszor már a rajz alapján is tudtuk, hogy hogyan kezdjünk a munkához.

A hétvégéken főztünk, ismerkedtünk a várossal és az ottani emberekkel. Nagyon jól éreztük magunkat, szívesen visszamennénk, ha még lehetne!