Befektetés a jövőbe

Széchenyis az „ÉV TANULÓJA”

A Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium tanulója, Németh Regina a középiskolai tanulmányai során végig kitűnő tanuló, emellett sok tanulmányi versenyen is részt vett, a diákéletnek is aktív részese. Az „ÉV tanulója” elismerésben részesült a ballagási ünnepségen.

Ebben az évben sok versenyen értél el kiemelkedő teljesítményt. Melyikre vagy a legbüszkébb?

—Büszke vagyok arra, hogy több évnyi felkészülés után, sikerült országos 4. helyezést elérnem a Közgazdasági Diákolimpián, így elnyerve a jogot, hogy képviseljem iskolámat, illetve Magyarországot a nemzetközi döntőn. Illetve a múlt héten, Győrben megszerzett Kazinczy-érmemet szeretném még kiemelni.

—Hol szeretnéd folytatni a tanulmányaidat?

—A Corvinuson szeretnék továbbtanulni, mert a közgazdaságban megtaláltam az utamat.

—Mikor pihensz?

—Szeretek aktívan pihenni. Sportolok. Fontos, hogy egyensúlyban legyenek a dolgok. A családom, a barátom, a barátaim töltenek fel energiával.

—Mikor hallottál először az MCC-ről, hogy lettél tag?

—Legelőször 4 évvel ezelőtt találkoztam az MCC-vel az interneten. Akkor legfőképp a kurzusokról szólt a program a középiskolás diákok számára, ekkor jelentkeztem, felvételiztem. Elvégeztem a társadalmi tanulmányok kurzust. Közben azért több programon is részt vettem. Idén szeptembertől indult el Békéscsabán a regionális központ, így lettem még aktívabb ezen a téren, hiszen heti szinten vannak programjaink.

—Melyik volt eddig az egyik legérdekesebb program?

—Az egyik legérdekesebb talán egy pszichológiai workshop volt. Viszont, amit nagyon élveztem, hogy két előadást is moderálhattam: az egyik a Migrációkutató Intézet által szervezett előadás volt, melyen magyarul kérdezhettem, a másik keretein belül, pedig egy Shakespeare kutatóval és egy íróval beszélgethettem angolul. Kovács Ákossal ketten kérdezhettünk tőlük. Ez is meghatározó élmény volt.

—Miért jó ez a program? Mit adhat nektek?

—Kiegészíti azt, amit az általános tanrendben kapunk az iskolában. Emellett ingyenes idegen nyelvi kurzusokat, szakmai napokat, kirándulásokat is nyújt. Hihetetlen jó közösség alakult ki, nem csak megyei, országos, hanem Kárpát-medencei szinten is, sőt vannak olyan Közgések is, akiket ott ismertem meg. Olyan előadásokat hallgathatunk, amelyek elgondolkodtatnak. A workshopokon olyan gyakorlatok vannak, amelyek segítenek jobban megismerni magunkat és egymást is, mely így pályaválasztás előtt nagyon jól jön. A gyakorlatokon például volt, hogy gyors kérdésekre kellett válaszolni, vagy a saját személyiségünket kellett felismerni, bizonyos minták alapján. Ez egy időmenedzsmenttel kapcsolatos workshop volt például. Saját személyiségünket elemeztük különböző mátrixokon keresztül, hogy milyen csoportokba tartozhatunk. Ezek nagyon hasznosak, pláne ilyen korban, hiszen ezek alapján tudunk fejlődni és még hatékonyabbak lenni.

—Egy európai túrán vehettél részt. Hogy kerültél bele a csapatba?

—Ez egy pályázati lehetőség volt, melyet az MNB és az MCC hirdetett meg 11. és 12. évfolyamos diákoknak. Szakmai önéletrajzot és motivációs levelet kellett elküldenünk a jelentkezéshez. Ez alapján választották ki a több mint 70 jelentkezőből 20 főt a szakmai kiválasztó napra. Személyesen interjúztattak minket angol és magyar nyelven is. A programjaink fő nyelve az angol volt, ezért is volt fontos, hogy megbizonyosodjanak tudásunkról. Végül 10 fő vehetett részt a nemzetközi úton.

2021-ben valósult meg a 10 napos túránk, mely három országot érintett: Belgiumot, Németországot és Nagy-Britanniát. Utazásunk fókuszában az Európai Unió és a Brexit állt. Hasznos szakmai eseményeken vehettünk rész. Ilyen volt például a londoni Magyar Nagykövetségen egy angol nyelvű védelempolitikai előadás, valamint a Brexit tárgyalásokért felelős magyar szakpolitikus előadása is Brüsszelben. Ezek számomra igen meghatározó tapasztalatok voltak. Maximálisan felkészült szakemberekkel beszélgethettünk és kérdezhetünk tőlük. Emellett személyesek is voltak ezek a beszélgetések, mert olyan oldalukat is megmutatták a szakemberek, amelyeket egy interjúban például nem. Azokat az angol nyelvű közgazdasági és pénzügyi ismeretek, melyeket a Közgében szereztem, nem csak a kiválasztás során jelentettek előnyt, de teljes mértékben tudtam hasznosítani az út során is.