Befektetés a jövőbe

Szegyás egészségügyisek az EuroSkills Európa bajnokságon!

2018. szeptember 26-28 között került megrendezésre a fiatal szakemberek legjobbjainak Europa bajnoksága Budapesten a Hungexpo területén. A verseny kétévente kerül megrendezésre, Európa minden országából érkeznek fiatal szakemberek, és mérik össze tudásukat adott szakmai feladat teljesítése terén angol nyelven, szakértő zsűri előtt 39 szakmában.

Iskolánk a Békés megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából több BSZC-s tagintézményhez hasonlóan lehetőséget kapott arra, hogy érettségi illetve szakmai vizsgára készülő tanulóink csoportja látogatást tehessen a versenyen, és testközelből tapasztalhassa meg a verseny hangulatát, izgalmait, és jelentőségét, nem titkoltan abból a célból, hogy az eljövendő versenyeken, amennyiben éreznek magukban kihívást, jelentkezőként és versenyzőként részt vehessenek. 35 tanuló gyülekezett a vasútállomáson szerda reggel 5 kísérő tanár kolléga felügyelete mellett.

A MÁV az utazáshoz különvonatot, az Iparkamara bőséges étkezési csomagot biztosított, amelyek nagyban megkönnyítették az utazást, és az étkezést, és amelyeket ezúton is köszönünk!

Budapestre érkezve hostessek segítettek a verseny területére való bejutásban, ami szükséges is volt, mert akkor szembesültünk azzal, mekkora tömegeket mozdított meg ez a rendezvény. Rengeteg városból érkezett diákság, buszokkal, vonatokkal, több kapun zajlott a csoportok belépése, ennek ellenére viszonylag gyorsan sikerült kapun belülre jutni.

Több pavilonban zajlottak az események, sajnos bizonyos szakmák, így az Ápolás-gondozás standja körül is hatalmas tömegek hömpölyögtek, bizony nehezen lehetett betekinteni a versenyszínhelyre, a berendezett kórterembe, de nem adtuk fel! Amíg csökkenni látszott a roham, körülnéztünk más szakmák bemutatóin is, és tényleg nagyon színvonalas, érdekes területekkel találkoztunk, és meglepő módon férfiasnak hitt szakmákban hölgy versenyzőkkel!

Női villanyszerelőtől kezdve festő-mázoló-tapétázón keresztül a hidegburkolóig. Viszont láttunk nagyon kreatív fiatalembereket a virágkötő szakmában versenyezni, ami bizonyítja, nincs lehetetlen küldetés, ha valaki érdeklődő, elhivatott, vagy nagyon jó a kézügyessége és a szépérzéke. Rengeteg országból érkeztek nevezők, találkoztunk izlandi, svájci, norvég, orosz, kazah, de még indiai versenyzővel is, aki valószínűleg ázsiai regionális verseny híján az európai országokkal együtt mérettetik meg.

A versenyzőknek meghatározott feladatot kellett végrehajtaniuk, sokszor meglehetősen nehezített körülmények között, hiszen a rengeteg látogató mozgása, nyüzsgése, zaja közepette kellett teljesíteniük, a szigorú zsüri vigyázó szemei láttára, a kérdéseket, válaszokat, információkat, párbeszédeket angol nyelven folytatva. Minden elismerésünk azoknak, akik ebben a bizonyára feszült helyzetben is a legjobbat hozták ki magukból!

Miután sikerült visszatérni az Ápolás-gondozás verseny standjára, legnagyobb örömünkre és büszkeségünkre WorldSkills Hungary győztes volt tanítványunk, Orosz Nikolett kalauzolta csoportunkat a szakmai verseny körül, ami szívünknek különösen kedves momentuma volt és segítségével bővebb betekintést kaphattunk a verseny folyamatába.

A szakmailag rendkívül inspiráló nap végén ismét különvonattal, fáradtan, de annál lelkesebben tértünk haza, tanulóink is nagyon élvezték a programot, és pár diákunk élményeit megosztva köszönjük meg ezt a páratlan lehetőséget, ami mind diáknak, mind tanárnak nagyon értékes tapasztalatokat eredményezett! Reméljük, lesz tanulónk, aki kedvet kap ahhoz, hogy Niki nyomába lépjen, és újabb szép sikereket hozzon iskolánknak és akár országunknak is!

K.A.: „A tegnapi nap nagyon jó, volt nekem az eüs tetszett a legjobban mikor a beteg epilepsziás rohamot kapott , de az egész verseny minden pontja érdekes volt és egy jó emlék marad .”

V.M.: „Nagyon érdekes volt a pék szakma bemutatása. Remek illatok voltak. Az is tetszett, hogy a világ számos részérol jöttek versenyzők. Egyetlen hátrány , hogy nagyon sokan voltak viszonylag kis helyen. Sajnos emiatt sok versenyről lemaradtam”

T. K.: „A legjobb része a Euroskillsnek az volt, hogy a versenyzőknek nem mindig csak a megadott feladatot kellett teljesíteni, hanem a saját kreativitásukat is felhasználhattak, hogy megmutassák tehetségüket (pl. a pékek). Illetve hogy a szakmákbeli “nemek” is változatosak voltak, hiszen ki gondolná, hogy egy lány is választaná a villanyszerelő vagy kőműves szakmát, méghozzá tehetséggel!”

L.A.: „Nagyon tetszett a verseny, érdekes volt az epilepsziás roham, mert én még személy szerint ilyen rohamot nem láttam nagyon élethű volt az egész. A szituációs szobák is nagyon tetszettek szépen be volt rendezve minden.”

P.Zs.: „Hangulatos volt, sokan voltak nagyon. Az “ állomások” jól felszereltek voltak.”

A. D.: „Belenézhettünk, hogy a különböző országok versenyzői hogyan oldják meg a feladatot, különösen az egészségügyben hogyan birkóznak meg egy váratlan helyzettel”