Befektetés a jövőbe

Szegyások a TeSzedd mozgalomban

Az iskolánk 2013 óta minden TeSzedd kampányban részt vett. Idén 400 diákkal nagyjából 200 zsákot töltünk meg.

A szemétgyűjtési akció keretében az Iskolacentrum területén kívül a Gál Ferenc Főiskola környékét, Sportcsarnok környezetét, a Békéscsabai Skate Parkot, a Csaba Parkot, valamint az odáig vezető utakat, és a körgát egy részét is kitakarítjuk.

Nagyon fontosnak tartjuk a fiatalok önállóságra és felelősségvállalásra való nevelését. Néhány óra alatt rendkívül nagy területet meg lehet tisztítani, szebbé lehet tenni. Így nemcsak közösségi szolgálatos órákat szereznek, hanem a munkájuk eredményét is értékelhetik.

Az iskolánk a város peremén, majdnem a zöldövezetben található. A város azon részén, ahol akülönböző fesztiválokat, vásárokat, koncerteket rendezik. (Kolbászfesztivál, Garabonciás Napok, Pályaválasztási Vásár, Sörfesztivál,…) A szervezők általában minden helyszínt gondosan megtakarítanak, de a hozzájuk vezető úton rendszeresen maradnak üvegek, PET palackok, zacskók és különböző dobozok. Ezeket a szél felkapja, és addig viszi, amíg egy bokorban, vagy kerítésben meg nem akadnak. Az első akadály így épp az intézményünket ölelő bokrok. Volt néhány meglepő dolog a zacskókon, és palackokon kívül. A diákokat nagyon meglepte, hogy több helyen találtak ruhaneműket, sálat, sapkát, pólót, sőt egy női kabátot, valamint cipőt is. Az üres sörös dobozok után teli borosüvegre is bukkantak. Azon is hiába törték a fejüket, hogy kinek jut eszébe az úton kidobni egy WC ülőkét. Reméljük jövőre ugyanilyen lelkesedéssel fognak hozzá diákjaink, de negyed ennyi szemetet sem találnak!