Befektetés a jövőbe

Szoft készségek fejlesztése Olaszországban

A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum évek óta sikeresen vesz részt az Erasmus+ programban, mellyel tanulói, tanárai külföldi szakmai gyakorlatát, továbbképzését támogatja. 2021 augusztusában Mihályfiné Laczkó Mónika az iskola igazgatóhelyettese vett részt a programnak köszönhetően olaszországi képzésen. Erről a kurzusról, valamint tapasztalatairól kérdeztük.

Mihályfiné Laczkó Mónika 1999-2004 között végezte egyetemi tanulmányait a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakán. Frissdiplomásként a BSZC Kemény Gábor Technikum jogelődjénél helyezkedett el. 2005-től kezdődően részt vett a kompetencia alapú oktatás pályázataiban (a HEFOP 3.1.1), megismerte és alkalmazni kezdte a kooperatív tanulási módszereket és az IKT-eszközöket. A magyartanítás mellett osztályfőnökként is tevékenykedett, 2005 és 2021 között három osztálya volt. 2011-ben közoktatásvezetői diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaságtudományi Karán. A 2019/2020-as tanévtől igazgatóhelyettesi feladatokat lát el az intézményben. Szintén ettől a tanévtől koordinálja az iskola Erasmus+ pályázatait, szervezőként részt vesz a tanulói és tanári mobilitásokban, pályázatokat ír. 2019 őszén Torinóban öt kollégájával együtt egyhetes szakértői úton betekintést nyertek az olasz középfokú oktatási rendszer felépítésébe, illetve az iskola profiljának megfelelő cégeket látogattak meg.

  • Milyen képzésen vettél részt?

2021 nyarán az Europass Teacher Academy jóvoltából a „Szoft készségek erős tanárok számára” című képzésen voltam Firenzében. Interaktív módon technikákat sajátítottunk el arra, hogyan motiválhatjuk a körülöttünk lévő embereket, illetve saját magunkat, hogyan kezeljük és oldjuk fel a stresszt, fejlesztettük a vezetői, illetve vállalkozói készségeinket.

  • Hogyan készültél a kiutazásra?

Kiutazás előtt a Duolingo alkalmazással gyakoroltam az angol nyelvet, internetes tartalmakból tájékozódtam az olasz kultúráról, szokásokról, Firenzéről. A képzésre ppt-t készítettem az iskolám és saját magam bemutatására. Az iskolai Erasmus-Teamünk többször összegyűlt a kiutazást megelőzően, megbeszélte a teendőket. Tari Erika koordinátor felkészített minket a dokumentációs feladatokra. A COVID-dal kapcsolatban felvettem az oltásokat, letöltöttem az EU-s védettségi igazolványt, illetve a kötelezően kitöltendő regisztrációs lapot. Rendszeresen figyeltem a konzuli szolgálat honlapját. Utasbiztosítást kötöttem.

  • Elégedett voltál a képzésszervező munkájával? Miért ajánlanád őket?

A képzésünk vezetője jól felkészült volt. Figyelembe vette a csoport igényeit. A szervezők kényelmes, mindennel felszerelt helyszínt biztosítottak a tanuláshoz. A tanterem, az épület, az egész környezet, a város gyönyörű. A hétvégére szervezett kirándulás is tetszett.

  • Elégedett voltál a képzés tartalmával? Melyik az a konkrét képzési elem, melyet kiemelnél, mint jó gyakorlat?

Többet kaptam a képzéstől, mint vártam. A mindennapi életben és a tanításban egyaránt hasznosítható tudást nyújtottak. Leginkább a vezetői készségek fejlesztéséről tanultak fogtak meg: „Bárki lehet vezető, ha megfelelő lelkiállapotban van az adott szituációban, vagyis nem gátolja a félelem.”

  • Milyen volt a képzés hangulata? Sikerült-e megismerkedned a csoporttársaiddal? Voltak-e közös programok a képzési órákon kívül?

A csoport az elejétől jól tudott együttműködni. Nyitottak voltunk egymás felé. Segítettük egymást a tanórákon kívül a városban tájékozódni, közös programokon vettünk részt. Két csoporttársammal azóta is tartom a kapcsolatot.

  • A képzés mellett jutott-e idő a fogadó város felfedezésére? Szerveztek-e külön kulturális programokat?

Minden nap, órák előtt vagy után volt kis szabadidőnk városnézésre, múzeumlátogatásra, a gasztronómia kipróbálására, szombaton pedig közös, szervezett kiránduláson vettünk részt a toszkán vidéken.

  • Miért ajánlanád másoknak is az Erasmus+ továbbképzést?

Az utazási élményért, amit Olaszország adott. A hasznos ismeretért, amit kaptam a továbbképzésen. Saját lelki feltöltődésemért. Az új kapcsolatokért.