Befektetés a jövőbe

Történelemnap a Keriben

Iskolánk humán munkaközösségének szervezésében 2018. március 13-án tartottuk a 8. rendhagyó történelmi órák napját.

A hallgatóság a történelem, ill. magyar tankönyvekből hiányzó érdekességekkel, titkokkal ismerkedhetett meg, valamint betekintést nyerhetett a sport és a politika XX. századi összefonódásába.

Várfalviné Vincze Ágnes tanárnő előadása első részében Ady Endre életének párizsi szakaszát a mai modern formában - tinderezve - mutatta be az érdeklődő ifjúságnak. A tanárnő Léda korhű ruhájában jelenítette meg Ady korát. A műsor második részében Czeizel Endre orvos-genetikus tanulmányait felhasználva ismertette Ady Endre betegségeit, tálentumának genetikai hátterét.

Tóth Péter tanár úr korhű sportöltözetben Puskás öcsi életébe, sporteredményeibe avatta be a hallgatókat. Bemutatta a korabeli aktuális politikai érdekek hatását a sportolók életére.

Mák Beáta tanárnő vezetésével a Diákönkormányzat tagjaiból alakult Keri színjátszó csoportja reneszánsz ruhákba öltözve jeleneteket adtak elő Mátyás király életéből.

Soós István tanár úr az 50-es évek jellegzetes ballonkabátos viseletében bemutatta az 50-es évek sportpolitikáját, a ma is ismert sportklubok megalakulásának történetét.

Marik László tanár úrtól megismerhettük az 1936-os berlini, 1968-as mexicói és az 1972-es müncheni nyári olimpia kulisszatitkait.

Az előadássorozatot Mák Beáta tanárnő élvezetes előadása zárta II. Frigyes porosz király és Barbarina Brand, valamint I. Péter cár és Marfa Szkavronszkaja (későbbi I. Katalin cárnő) szerelmi kapcsolatának bemutatásával.

Az előadók és a hallgatóság megvendégelését a KVISZA alapítvány támogatásával a 14/B vendéglátásszervező és a 9/3 cukrász tanulók biztosították.

Köszönjük a szervezők és a közreműködők munkáját a felejthetetlen délutánért!