Befektetés a jövőbe

Turisztikai alapismeretek Gyulán

Turisztikai alapismeretek óra keretein belül osztályunk ellátogatott Gyulára. Ezt megelőzően kétfős csapatokat alkotva felkészültünk a látványosságokból.

Első állomáskánt felkerestük a Gyulai Almássy-kastély és Látogatóközpontot. Itt Fábián Tamás, a kastély kommunikációs igazgatója fogadott bennünket, akinek előadásában hallhattuk a kastély és a Gyulai Vár történelmi múltját és jelenét. Felettébb érdekes információkat osztott meg velünk.

Megtudhattuk például, hogy az Almássy volt az első magyarországi kastély, amelyben már 1746-ban színdarabot mutattak be.

Himnuszunk zeneszerzőjének nagyapja kulturális udvarmesterként élt a falai között, s maga Erkel Ferenc is gyakran megfordult itt. Munkácsy Mihály a gyulai kastélyban kezdett ismerkedni a festészettel.

A kastély a felújítást követően számos elismerést ,,bezsebelt,,: 2017-ben a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díjat nyerte el. Ugyanabban az évben a Beton Fesztiválon, a betonépítészet-tervezőknek kiírt kategóriában második helyezett lett az új kialakítású bástyája. 2018-ban a Gyulai Almássy-kastély Látogatóközpont bekerült az Év Európai Múzeuma díj 40 jelöltje közé. Megtudhattuk még azt is, hogy jelenleg ez az ország harmadik leglátogatottabb kastélya. Elmondása szerint a felújítás óta évi több mint 100.000 a látogatók száma.

Voltak azonban borús események is a kastély történetében : 1849. augusztus 23-án a 13 aradi tábornok közül tízen ebben az épületben tették le fegyverüket, s indultak el utolsó útjukra az aradi vesztőhely felé. Október 6-án erről a szomorú eseményről tartottunk megemlékezést. A Honvédtiszti Emlékhely ezeknek a Hősöknek állít méltó emléket.

Sétánk következő állomása a Gyulai Vár volt, amely a 16. századtól meghatározó végvára volt az országnak és Közép-Európa egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára.

Városnéző kisvonatra szállva érintettük a Gyulai Várfürdő épületét is. Gyula városának már a török uralom előtt volt hideg vizes fürdője. A ’70-es évek hozták el a Várfürdő aranykorát, 1970-ben már 550 ezer látogatóval büszkélkedhetett, 2013-ban egy vizes élményparkkal, az Aqua Palotával gazdagodott. Jelenleg az ország leglátogatottabb fürdői között szerepel.

Az Erkel és az Elizabeth 4 csillagos hotelek előtt is elhaladtunk, majd megérkeztünk utolsó állomásunkhoz, a Százéves Cukrászdához. A cégtáblát látva meglepődve tapasztaltuk, hogy a nevével ellentétben már majdnem kétszer ennyi idős, hisz 180 éve, 1840-ben nyitották. Azt is megtudtuk, hogy a budai Ruszwurm Cukrászda után ez volt az ország második cukrászdája. Volt alkalmunk belülről is megtekinteni, így saját szemünkkel láthattuk, miként őrizte meg eleganciáját és régies stílusát.

A kirándulásnak köszönhetően ezen a napon rengeteg hasznos és maradandó információval lettünk gazdagabbak.

Köszönjük Fábián Márta oktatónknak a lehetőséget és Fábián Tamásnak az érdekes és informatív előadást. (Gál Anikó, Chlebnyiczki Petra KSZ11/7 BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola)