Befektetés a jövőbe

Vízműs Életmentők

A Magyar Vöröskereszt 47. alkalommal szervezte meg idén a felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét, melynek célja az elsősegélynyújtási ismeretek fejlesztése, gyakorlása a fiatalok körében. A városi fordulóra iskolánk is nevezett, és az 5 főből álló csapatunk a harmadik helyet szerezte meg. A csapat tagjai: Cseresznyés Ferenc, Jámbor Sándor, Kiss Dávid, Nagy Roland, Tóth Erik, a 9. E osztályból.

A felkészülést már hetekkel ezelőtt elkezdtük, előkerült az újraélesztés gyakorlásához az ambu baba, a kötszerek és a háromszögletű kendő is. A sok-sok gyakorlás közben az elméleti ismereteket is elsajátították a versenyzők és a Vöröskereszt történetét is tanulmányozták.

A területi fordulót 2018. április 9-én rendezték meg a BSZC Szent Györgyi Albert Szakgimnáziumban. A versenyzőknek négy, élethűen megrendezett baleseti szimulációban kellett elsősegélyt nyújtani, a zsűri tagjai az Országos Mentőszolgálat szakemberei voltak.

A feladatok között volt vadászbaleset, háti lőtt sebbel, koponyatörés, égési sérülés, és komplex újraélesztés, mely során a félautomata defibrillátort is használniuk kellett. Miután a feladatokat talpraesetten és sikeresen teljesítették, elméleti totóval zárták a versenyzést.

A verseny eredménye:

I. helyezett: BSZC Szent – Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma

II. helyezett: BSZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

III. helyezett: BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma

IV. helyezett: BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Gratulálok a versenyzőknek az eredményhez, köszönöm szépen a lelkes felkészülést! Akinek van kedve, jövőre csatlakozzon a Vízműs Életmentőkhöz!

Ugrainé Rajtár Zsófia beszámolója