Befektetés a jövőbe

XXIV. Nemzetközi Építész Diákkonferencia – Vízműsök részvételével

A Porta Specioza Egyesület által évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Építész Diákkonferenciát idén Miskolcon rendezték meg 2018. április 6-8-án. Iskolánk idén két kísérőtanárral és öt diákkal vehetett részt az eseményen, köztük Baumanné Bodor Márta, Török Antal (kísérőtanárok) és Forrás Ágnes, Vitális János Tótka Attila, Szilasi László, Olasz Krisztina. A diákok két tablót készítettek az eseményre (Vitális János és Szilasi László), illetve egy felmérési pályázatot (Vitális János).

Április 6-án, reggel indultunk Békéscsabáról. Hosszú, körülbelül 4 órás utunk végén megérkeztünk Miskolcra, ahol elfoglaltuk a szállásunkat, és leadtuk pályázati munkáinkat. Egy rövid tájékoztató, és az ebéd után a konferencia ünnepélyes megnyitóján vettünk részt. Ezt egy helytörténeti városnézés követte, melynek során meglátogathattuk a miskolci Nagyboldogasszony Görögkatolikus Székesegyházat, a Deszkatemplomot, az Ortodox templomot, az Avasi templomot és végül a Széchenyi utcát. A hosszú nap végén egy előadást tekinthettünk meg a Miskolci Nemzeti Színházban, Kabaré címmel

A konferencia második napján, április 7-én (szombaton) egy egész napos tanulmányi kiránduláson vettünk részt. Először Lillafüredre utaztunk, ahol többek között a Diósgyőri Várat, a Palotaszállót, és a Függőkerteket csodálhattuk meg. Majd visszautaztunk Miskolcra, ahol a Miskolci Egyetem Selmeci Műemlékkönyvtárát néztük meg. Ezt követően Edelényre mentünk, itt a helyi Kastélyszigetet és a Boldvai Református templomot láthattuk. Az időjárás tökéletes volt, így kedvezett ahhoz, hogy a programok sikeresen megvalósuljanak. Este szabadprogram volt, amelynek keretében lehetőséget kaphattunk, hogy jobban felfedezzük Miskolcot.

A harmadik, utolsó napon, április 8-án reggel összepakoltunk, majd meglátogattuk az Avasi kilátót. Ezután a konferencia helyszínére mentünk, ahol megtekinthettük a pályázati munkákat, illetve részt vettünk egy helytörténeti vetélkedőn. Hazánkon kívül más országokból is érkeztek pályázati munkák, például Szerbiából, Szlovákiából vagy Erdélyből. Iskolánk 2 tablóval érkezett, melyek témája a kastélykertek voltak, valamint egy felmérési munka, ami egy épület lépcsőjének felméréséről szólt.

Végül nem értünk el helyezést, így vegyes érzelmekkel hagytuk el Miskolcot: nagyon jól éreztük magunkat a három nap alatt, gyönyörű helyeket láttunk, rengeteget tanultunk a helyi történelemről, illetve a tablók ötleteket és inspirációt adtak nekünk a további munkához.

Békéscsabára az esti órákban érkeztünk, majd mindenki készült a másnapra, hiszen újból várt minket az iskola.

Olasz Krisztina (11. B)

Szilasi László (12. B)