Befektetés a jövőbe

A békéscsabai bírósággal ismerkedtek a rendészetis diákok

Békéscsabán is sikeres volt a Nyitott bíróságok program, melyben aktív bírók és bírósági titkárok tartottak előadásokat középiskolásoknak, hogy szélesítsék a korosztály jogi ismereteit.

Az idén október 24-én a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma is bekapcsolódott a programba, és 6 rendészeti osztály, mintegy 100 tanulója látogatott el a Békéscsabai Járásbíróságra. A középiskolások érdeklődése érthető, hiszen mindenkinek közös érdeke, hogy a diákok tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel, mert csak így várható el, hogy jogkövető állampolgárokként éljenek.

A több éve sikeresen működő Nyitott Bíróság program célja, hogy a felnövekvő generációt életkori sajátosságainak megfelelően tájékoztassa az alapvető jogi ismeretekről, a jogintézményekről, megismertesse őket a bírósági szervezetrendszerrel, valamint felhívja figyelmüket a fiatalkori áldozattá válás és a fiatalkorú bűnözés kérdéseire. A kezdeményezés mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz."

A szervezők szerint minél többet tudnak az igazságszolgáltatásról az odafordulók, annál inkább elfogadják és tisztelik döntéseit, annál nagyobb a bizalom a bíróságokban.

A program első részében meghallgathatták a hatalom megosztásának szükségességét, az igazságszolgáltatás rendszerét, a bíróságok felépítését és az ítélkezést. A tárgyalóteremben, ahol az előadás zajlott megmutatták ki hol foglal helyet, kinek milyen szerepe és feladata van egy tárgyalás során. Hogyan, milyen öltözetben kell megjelennie a bírónak, az ügyésznek és az ügyvédnek.

A tanulók körbejárták a bíróság épületét és betekintést nyerhettek abba a zárkába is, ahol a fogvatartott bűnelkövetők, vagy az előzetes fogvatartásban lévő gyanusítottak tartózkodnak, mikor a bírósági tárgyalásra várakoznak.