Befektetés a jövőbe

A Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziumának tanulóinak szakmai kirándulása a tállyai bányában

Puchard Zoltán, a COLAS Hungária Kft. technológiai igazgatója hívta meg a Vízmű diákjait az egyik külszíni fejtésű bányájukba, hogy megnézzék a kőtermék gyártást. A cég fő profilja az út- és autópálya építés. Az utazást így az útépítő, geológus és fluidumkitermelő szakos diákjaink részére szervezte meg Tóth-Nagy Terézia tanárnő, hiszen az ő képzési profiljukhoz illeszkedik a téma. Az egyeztetések során aztán felmerült, hogy az egyik legkülönlegesebb élményt nyújtó munkafolyamatot, a robbantást is megismerhetik és megtekinthetik a tanulók.

Április végén került sor a szakmai kirándulásra a tállyai andezitbányába. Munkavédelmi oktatást követően a fiatalok megismerhették a cég tevékenységi körét, a robbantás elvi hátterét, majd a telephelyen működő akkreditált labort, a törőgépeket és a lerakóhelyeket.

A nap legizgalmasabb, legjobban várt pillanata is elérkezett: a robbantást biztonságos távolságból szemlélték a csoport tagjai, de még így is „megrázó” élmény volt, ahogy a robbanótöltetek 75 ezer tonna követ bontottak le a bányaudvar pereméről.

Tanulságos, felejthetetlen napot töltöttek a vízműsök a Colas munkatársinál, akik barátsággal és felkészülten fogadták őket.