Befektetés a jövőbe

A felnőtt szakképzés és oktatás tanulmányozása Finnországban

Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért címmel a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) sikeres Erasmus + pályázatával 2016. 11. 06-13 között öt iskolai vezető, szakértő utazott ki Finnországba, Porvooba a felnőtt szakképzést és oktatást tanulmányozni.

Bő egy éve tett látogatást Békéscsabán Markku  Kantonen az Edupoli vezetője, aki már akkor támogatta a két intézmény kapcsolatának elmélyítését.

 A Tempus Közalapítvány által évente meghirdetett Erasmus + mobilitási pályázat eredményeként, a Centrumban jelenleg egyre bővülő felnőtt szakképzést, tanulmányozhatták a kiutazók.

 A résztvevők a Porvooban működő Edupoli központot keresték fel. Az Edupoli felnőttképzési beiskolázási stratégiáját, marketingjét, a képzések fajtáit, a régió igényeit, az intézmény struktúráját, valamint a finanszírozási hátteret egyaránt érintette az egy hetes látogatás programsorozata. Több tagiskolában más-más szakterületen tanulhatnak a felnőtt vagy középiskolás korú tanulók melyek Helsinkiben, Vantaa-ában, Monninkyläban és Porvooban találhatóak. Ezekben az intézményekben a jól felszerelt modern tanműhelyek segítik a szakmák elsajátítását.

A szakképzés lényeges eleme a 20-80 %-os arány a gyakorlati képzés javára, mely nagyon látványosan gyorsítja a tanulók fejlődését.

A BSZC két tagintézménye már a 2016-os tanévtől tanulói mobilitások keretén belül küld gyakorlatra tanulókat. A Trefort Ágoston Szakgimnáziumból épületgépész technikusokat, a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumból pedig ápoló tanulókat.

A jövő év elején tanári és vezetői látogatásokra kerül sor Békéscsabán, mellyel egy időben finn tanulók is érkeznek majd gyakorlatra, Békéscsabára.

A két, felnőtt szakképzéssel is foglalkozó intézmény hosszú távú együttműködést tervez.
 

Projekt címe: Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért

Projekt azonosítószáma: 2016-1-HU01-KA102-022860
 

Kép aláírás:
Mucsi Balázs Sándor BSZC főigazgató
Bohus Mária Magdolna BSZC nemzetközi kapcsolatok koordinátora
Raija Vuorenmaa Edupoli nemzetközi referens
Markku Kantonen EDUPOLI főigazgató
Sajti Gréta Zwack Tagiskola igazgató-helyettes
Kis Erzsébet Szent-Györgyi Tagiskola igazgató-helyettes
dr Szabóné Varga Ildikó Kemény Tagiskola igazgató-helyettes