Befektetés a jövőbe

A középfokú szakképzés tanulmányozása Németországban

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Európai együttműködéssel a szakképzés fejlesztéséért című 2016-1-HU01-KA102-022860 azonosítószámú Erasmus+ projektjének keretében 2017.október 22–29. között nyolc, szakképzésért felelős iskolai vezető, szakértő utazott ki Németországba, Lipcsébe, azért, hogy a duális szakképzéssel kapcsolatos ismereteiket bővítsék, jó gyakorlatokat ismerjenek meg, illetve tapasztalataikat megosszák német kollégáikkal

 A Tempus Közalapítvány által koordinált Erasmus + szakképzési mobilitási projektben ez a tanulmányút volt a második, 2016 őszén öt képzési vezető utazott Finnországba, ahol a finn felnőtt szakképzés és oktatás megfigyelése volt a látogatás központi témája.

A mostani út programját a VITALIS Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte mbH fogadó szervezet állította össze. A VITALIS évek óta szervez szakmai gyakorlatokat a BSZC tagiskoláiból érkező diákok számára. Az idei tanévben 42 gyakornokot fogad, a tanulmányút idején éppen vendéglátás-turisztika szakmacsoportos tanulókkal találkoztak a projekt résztvevői. A látogatás első napjaiban sor került többek között a szervezet ezzel kapcsolatos tevékenységének megismerésére, a képzési helyszínek megtekintésére, és a gyakorlatok szervezésével összefüggő tapasztalatok megbeszélésére.

Az egyhetes kint tartózkodás alatt számos szakképző központot felkerestek a hazai szakértők. Betekintést nyertek a meglátogatott intézmény tevékenységébe, képzési profiljába, vizsgáztatási rendszerébe. Bejárták a tanműhelyeket, összevetették a hazai gyakorlatot és felszereltséget a kint meglévővel. Megfigyelhették az iskolák és a gyakorlati képzést adó helyi munkaadók közötti együttműködést. Vendéglátás-turisztika, elektrotechnika-elektronika, gépészet, építészet, közlekedés, szépészet, egészségügy, művészet, közművelődés, kommunikáció, kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció és informatika szakmacsoportos képzések tanulmányozására egyaránt lehetőség volt. A szászországi régió oktatását, képzését koordináló, felügyelő oktatási hivatalt is meglátogatták az út résztvevői, ahol tovább bővíthették ismereteiket a német duális képzés szervezéséről.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum elkötelezett a minőségi, a nemzetközi munkaerő-piacon is versenyképes oktatás és képzés, valamint a munkaadók, vállalkozók világával történő aktív és építő együttműködés mellett. Aktívan részt kíván venni a szakképzést érintő innovációs folyamatokban, tapasztalatcserékben európai szinten is. A finn és a német tanulmányutak mindezen célok megvalósításához járultak hozzá. A projekt során elkészült beszámolók, értékelések, tanulmányok hasznosítása a Centrum és tagiskoláinak intézmény- és szakképzés-irányítási munkájában jelenik majd meg.