Befektetés a jövőbe

A spanyol szakképzéssel ismerkedtünk

(„European Learning Pathways for Social and Health Care”)

Október elején folytatódott az Erasmus+ program keretén belül az egészségügyi és szociális ágazatban 2016-ben megkezdett szakmai együttműködés, Európa 5 országával karöltve. A BSZC Szent-Györgyi tagiskolája diákjainak következő tapasztalatcseréjére Spanyolországban, a gyönyörű Alicante városában került sor.

Megismerkedhettünk a spanyol oktatási struktúrával, valamint a szakképzés rendszerével. A La Torreta iskolában betekinthettünk az elméleti oktatásba néhány szakmai elméleti és demonstrációs termi óra meglátogatásával, ahol mi magunk is bekapcsolódhattunk alapápolási feladatok elvégzésébe. Az iskolában folyó innovatív programok bemutatása érdekes szakmai és egyben kulturális élményt jelentettek számunkra.

A továbbiakban az egészségügyi szakképzés gyakorlati helyein tettünk látogatást. Az idősgondozás kapcsán egy egyházi fenntartású idősek otthonában jártunk, ahol nagyszerű élmény volt megtapasztalni azt a fajta elfogadást, ami egész Spanyolországra jellemző. Majd magán- és közkórházakban is körbe vezettek minket, ahol nyoma sem volt a zsúfoltságnak, a türelmetlenkedésnek. Találkoztunk éppen gyakorlatukat töltő tanulókkal is, akik nagyon pozitív élményekről számoltak be a gyakorlatuk kapcsán.

Természetesen a szabad időnkben igyekeztünk a várossal és a spanyol kultúrával ismerkedni, hiszen ez is fontos része a programnak. Fontos, hogy az adott országban gyakorlatot töltő tanulóink ismerjék az ottani emberek kulturális hátterét.