Befektetés a jövőbe

A szlovákiai Komárnóban kirándultak a Trefortosok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 3 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától a „Határtalanul 2017!” felhívás keretében. A program célja az volt, hogy kapcsolatot alakítsunk ki a magyarlakta területeken élő magyarsággal, elmélyítsük a gyerekekben a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását.

 A programnak köszönhetően 30 Trefortos diák és 2 kísérő tanár utazott a szlovákiai Komárnóba. A fiatalok az ott töltött 4 nap alatt megtekinthették a térség látványosságait: a komáromi várat és erődrendszert, az Európa-udvart, Klapka György és Jókai Mór emlékszobrát, s elhelyezték az emlékezés virágait a meghurcoltak emlékművénél is.  

Diákjaink élménybeszámolóit hallgatva bebizonyosodott, hogy a program elérte célját: megismertettük őket a magyarság kultúrájának, a határon túli magyar történelmi és irodalmi emlékhelyek, illetve természet szépségeivel. Személyes élményeket szereztek, barátságok és jövőbeli kapcsolatok alakultak ki. Erősödött tanulóinkban a magyarságtudat.