Befektetés a jövőbe

A Vízmű végzős útépítői jelentős sikert értek el az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen.

Írta: Tóth-Nagy Terézia

A közlekedésépítő OSZTV bajnokcsapat

Fehér kisbuszunk az április 8-ai pénteki eredményhirdetés után hazafelé tart. Heten ülünk benne szokatlan csendben, amit Attila tör meg: – Tanárnő, ha valaki látna most minket, nem hinnél el, hogy mi vagyunk a győztesek.

Bizony, a kétnapos verseny és a harmadik napi eredményhirdetés előtti izgalom kivette a csapat erejét. De akkor is győztünk! A Kecskeméten megrendezett, közlekedésépítő-útépítők közötti országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) 1., 2., 3., 5., 6., 7. helyezéseit hozzuk haza a Vízműbe. Mikor beérkezünk az üres iskolába, szép csendben kipakoljuk a versenyre vitt műszereket. Most nincs fogadóbizottság, akik zajosan üdvözölnének: - Ügyesek voltatok, büszkék vagyunk rátok! De már tudják. Telefonon értesültek róla, a meleg kézfogást pedig – tudjuk -, majd hétfőn megkapjuk.

Elsők vagyunk! Elhoztuk az összes dobogós helyezést, és az út, mely ide vezetett, egyáltalán nem volt könnyű sem a fiataloknak, sem nekem és a kollégáimnak. A verseny hátteréről érdemes néhány információt tudni. Az országban jelenleg három iskolában működik ilyen jellegű szakképzés, ezért évekig nem is volt lehetőségünk versenyezni. Sok munka árán sikerült bekerülnünk a versenyjegyzékbe. Félreértés ne essék, ez nem jelenti azt, hogy a kevés versenytárs miatt olyan egyszerű lesz a dolgunk. Ellenkezőleg. Ez azt jelenti, hogy kiváló minőséget kell teljesíteni. Vagyis, hogy a más iskolák 8-8 és a mi 18 fős osztályunkból legyen legalább 5 olyan diák, aki a technikusi vizsga tartalmát két hónappal a vizsga előtt legalább 71%-osan teljesíteni tudja. Mindezt az elődöntő versenyhelyzetében, ahol a szakmával kapcsolatban bármilyen kérdést feltehetnek! A Budapesten megrendezett elődöntő után az eredmény szívmelengető volt: hét diák teljesített a megadott határ felett, ebből hatan vízműsök. Vagyis a fiúk teljes odaadással tanultak és készültek csapatként. Igen, ekkor már győztünk: van döntő és az osztály egyharmada bizonyította felkészültségét a technikusi vizsgára! A döntőben „padavánjaim" gyakorlati és szóbeli tudásukról adtak számot. Attól függetlenül, hogy sajátos módon ez szinte háziverseny volt, izgalmas hangulatban zajlott, hiszen a tét a modulvizsgák alóli mentesség volt. A versenybizottság meggyőződött a fiatalok tudásáról és elégedettségét azzal fejezte ki, hogy minden versenyző megkapta a technikusi vizsga alóli mentességet. Versenyeredményeink pedig a következők:

1. hely              Berg Viktor                   90%

2. hely              Cseresznyés István       88%

3. hely              Falkai Péter                  87%

5. hely              Pónya Dávid Zsolt        84%

6. hely              Török Péter                  77%

7. hely              Kaszanyi Attila              74%

Ezek után érthető a csend a kisbuszban, hiszen borítékolt és elvárt volt az eredmény az elődöntő után. De mi büszkék vagyunk, mert a dobogós győzelmeken kívül megvan a technikusi vizsga és a pluszpont a továbbtanuláshoz. Jó szívvel fogadjuk a megérdemelt jutalmat, a meleg kézfogást és az elismerő szavakat. Ez az a győzelem, mely nemcsak egyéni, hanem csapatmunka is volt, és melyben megmutatkozik a diákok szorgalma, kitartása, a képzésünk kiváló színvonala. Én személyesen innen is gratulálok még egyszer a fiúknak, és kívánok nekik további sikereket a tanulásban, a munkában és az életben!