Befektetés a jövőbe

„Álmaidban Amerika visszainteget?"

Amerika nap a Keményben

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének „Álmaidban Amerika visszainteget?" című felhívására benyújtott pályázati anyagunk alapján a Békéscsabai SzC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnáziuma is lehetőséget kapott 2019. április 16-án az Amerika nap megrendezésére.

Skultéti Barna Anita igazgatónő is kiemelte köszöntő beszédjében, hogy a mai világban elengedhetetlen a stabil, használható nyelvtudás, ezért lényeges számunkra, hogy diákjaink ezt a nyelvtudást minél élőbb nyelvi környezetben, élményszerűen szerezhessék meg.

Mucsi Balázs Sándor főigazgató úr elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a diákok megismerkedjenek más országok kultúrájával, illetve felhívta a figyelmet a szakma és az idegen nyelvtudás nélkülözhetetlen párhuzamosságára.

Az egész napos programsorozat keretében betekintést nyerhettek az érdeklődők a nagykövetség munkájába, megtudhatták hogyan lesz valakiből diplomata, milyen az élete, a munkája. Daniel Babinsky diplomata előadását angolul hallgathattuk meg, melynek végén a diákok kérdéseket intézhettek hozzá. Ezután a nagykövetség honlapjának bemutatóját láthattuk, és lehetőségünk nyílt a mobiltelefonjaink segítségével részt venni egy kvízjátékban különböző értékes ajándékokért.

Az érdeklődők tájékozódhattak az amerikai továbbtanulási lehetőségekről és kreatív módon szerezhettek még több információt az Egyesült Államokról és annak kultúrájáról.

A program egyik fő célja az volt, felhívja a figyelmet az együttműködésre, a kölcsönös elfogadás, tolerancia fontosságára, és hogy minél érdeklődőbbek, nyitottabbak legyünk egymás kultúrájának megismerésére.

Az iskola programjaiba bevontuk a Békéscsabai Szakképzési Centrum többi tagiskoláját, valamint a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 7. osztályos tanulói is örömmel fogadták meghívásunkat.

A tartalmas rendezvény megszervezésében és lebonyolításában az egész tantestület kivette a részét, a projekt vezetői Tari Erika tanárnő és Beszeda Beáta igazgatóhelyettes voltak. Az iskolába érkezőket már a bejáratnál amerikai hangulat fogadta, köszönhetően a tanulók által készített dekorációnak, a plakátkészítő versenyre készült munkáknak, a jelmezekbe öltözött diákoknak, tanároknak, illetve a felszolgált házi készítésű amerikai süteményeknek.

Számos program színesítette ezt a napot. Interaktív kiselőadásokon ismerhettük meg a TIT-iXam új nyelvvizsgáját, valamint az Andy Warholt körülvevő korszakot, a pop kultúrát, a 60-as-70-es évek Amerikájának bemutatásával. Élménybeszámolókat is hallgathattunk egyik tanár kollégánk lányának, Babinszki Verának előadásában, melyben az egyéves amerikai középiskolai kinntarkózkodásáról beszélt, valamint Utah államot is megismerhettük kicsit közelebbről. Szentes Bíró Ferenc újságíró egyedülálló Route 66 fotókiállítása pedig nagyon jól kiegészítette ezeket az előadásokat.

A diákoknak lehetőségük volt amerikai filmelőzetesek megtekintésére, ahol a 9.A osztályos tanulók „szuperhős”, „filmsztár” jelmezekben fogadták „ a hollywoodi hírességek sétányáról” betérőket. Ezúton is szeretnénk megköszönni a Jókai Színháznak a jelmezek felajánlását! Az iskola udvarán amerikai autókat csodálhattak meg az arra sétálók. Meghívott vendégeink is minden helyszínünket végig látogatták, aktívan részt vettek a pontozásban, zsűrizésben is.

Csapatversenyeken, terem-, plakát és prezentációkészítő versenyen mérhették össze ügyességüket az iskola tanulói, a győztes csapatokat a nap végén értékes nyereményekkel díjaztuk Békéscsaba Megyei Jogú Város támogatásával.

A nap zárásaként Hegyi Béla a Méteres Snack Kft. ügyvezetőjének köszönhetően ízletes amerikai receptúra alapján készült hamburgert ebédelhettek az iskola dolgozói, diákjai egyaránt. Az egész napos zenei aláfestést, jó hangulatot a Kemény Gitárklub tagjai biztosították.

Köszönjük minden résztvevő segítségét, reméljük mindannyian sok pozitív élménnyel gazdagodtak!