Befektetés a jövőbe

Arany diplomát kapott a Trefort fiúkórus

2017. május 3-án rendezték meg a Békés megyei ifjúsági kórusok számára a minősítő hangversenyt. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége 1934 óta szervezi az " Éneklő Ifjúság " hangversenyeket, amely azóta élő mozgalommá terebélyesedett.

Ebben az évben a Csaba Gyöngye Kulturális Központba került sor erre a nemes eseményre. A kórusok a minősítés szempontjai közül választhattak, hogy A vagy B típusú minősítést kérnek. A BSZC Trefort Ágoston Fiúkórusa az A típusú minősítést kérte, melyben a jelentkezett kórusoknak változatos stílusokból, változatos karakterű kórusműveket kellett énekelni max. 15 perc terjedelemben. Az " A " minősítés fokozati: Bronz, Ezüst, Arany, Arany Diplomával. Az " Arany Diplomával" minősítéshez járulhatott még, Országos Dicsérő Oklevél. Amelyik kórus teljesítménye még az "arany diplomával " fokozatnál is jobb, az a minősítés mellé " Országos Dicsérő Oklevelet " is kaphatott.  Ezt a fokozatot a zsűri nem köteles kiadni, de a mi kórusunk ezt is megkapta.

Kilenc kórus jelentkezett a minősítő hangversenyre. A BSZC Trefort Ágoston Fiúkórusa ezen a megmérettetésen Arany Diplomát és Országos Dicsérő Oklevél minősítést szerzett.

A zsűri tagjai: elnök Jámbor Zsolt Kecskemét Kodály Intézet, dr Dohány Gabriella, Szeged és Almainé Szabó Gabriella, Szolnok.
Valamennyien gyakorló zenepedagógusok, a KÓTA listás szakértői, a karének és az utánpótlás nevelés elkötelezett és elismert szakemberei.

A zsűri tagjai egyértelműen elismerően nyilatkoztak a békéscsabai fiúkórusról. Kiemelkedően, példamutatónak állították be a kórus munkáját, és nem győztek csodálkozni, honnan szerezzük ezeket a jó hangú fiatalokat, és hogyan tudjuk megnyerni őket a kórusmuzsikálás örömeire. Tetszett a diákok kiállása, fegyelmezettsége, megjelenése is a zsűrinek. Felhívták a figyelmünket, hogy egyedülállók vagyunk ezen a téren, mert a szakképző centrumokból még ilyen színvonalú, ilyen jó zenei igényességgel összeállított műsort nem hallottak. A diákok lelkesedését, a megszólaló zeneművek dinamikai árnyaltságát, és a kifejező éneklést, a stílusos zenei hangzást, a műsorválasztást, valamint a karnagy és a kórustagok jó kapcsolatát külön kiemelték.
Igen elégedetten hagytuk el a koncert helyszínét, az AGÓRA multifunkcionális termet, mert nem csak az elért eredménynek örültünk, hanem azért is mert több remek, jó kórust hallottunk, ami inspirációt ad a további munkánkhoz. A szervezés és helyszín kifogástalan volt, így ténylegesen szép, remek napot tudhattunk magunk mögött.  

Tóth Olga kórusvezető


További képek a galériában